LÍBAN
Misc 24/08/2015

Protestes massives a Beirut per la crisi de les escombraries

Un centenar de ferits en les manifestacions contra el govern

Ethel Bonet
3 min
Els manifestants van intentar retirar el filat espinós que protegia el Parlament.

BeirutAquest cap de setmana el centre de Beirut s’ha convertit en l’escenari d’una batalla campal entre manifestants i policia. El moviment Feu Pudor i altres associacions civils han convocat les protestes per exigir al govern que posi fi a la crisi de les escombraries, que des de fa un mes ha transformat molts barris de la capital en un autèntic femer. L’origen de tot això són les noves licitacions per a l’empresa que gestiona les escombraries, que anteriorment pertanyia a la família de l’ex primer ministre Rafiq Hariri, assassinat el 2004. Després del tancament del principal abocador el mes passat, muntanyes d’escombraries s’acumulen als carrers. Molts veïns han optat per cremar ells mateixos la brossa, cosa que provoca gasos tòxics.

Milers de joves s’han concentrat a la plaça Riad al Solh, al centre de Beirut, perquè l’executiu escolti les seves demandes. “El poble vol enderrocar el règim!”, cridaven, recuperant el lema de les protestes de la Primavera Àrab que el 2011 van agitar tota la regió. Els activistes portaven cartells en què es podien llegir eslògans com “Volem viure al nostre país” o “Hi ha escombraries que NO han de ser reciclades”, en referència als polítics libanesos. Les protestes, que al principi eren pacífiques, van ser fortament reprimides per l’exèrcit libanès, que no ha dubtat a utilitzar gasos lacrimògens, bales de goma i canons d’aigua per dispersar els manifestants.

Una multitud indignada va intentar ahir a la nit retirar el filat espinós que protegia la seu del Parlament. Les forces de seguretat van intervenir apuntant als manifestants amb canons d’aigua i van disparar bales de goma. Llavors el portaveu del moviment Feu Pudor, Ali Bazzi, va demanar als manifestants que evacuessin el centre de Beirut i tornessin avui altre cop a la plaça de Riad al Solh per continuar les protestes. Però els manifestants no van abandonar i van marxar cap a la plaça dels Màrtirs, al costat de la Gran Mesquita. Això va provocar nous incidents i xocs amb les forces de seguretat.

La Creu Roja va haver de traslladar més d’una trentena de ferits als hospitals més pròxims. La violència d’aquest cap de setmana va deixar un total de 75 ferits civils i 35 policies en les manifestacions.

El moviment Feu Pudor ha demanat la dimissió del primer ministre Tammam Salam i del seu govern. El grup ha organitzat una acampada al centre de la ciutat i amenaça de continuar amb les manifestacions fins que no dimiteixi l’executiu libanès. “Això és el principi d’una revolució”, va exclamar un jove manifestant a ARA. “No marxarem fins que Salam plegui”, va advertir un altre manifestant del campament que ha plantat l’organització a l’aparcament de la plaça de Riad al Solh.

Un membre del moviment ha acusat els partits polítics d’enviar els seus partidaris per agitar la violència. La crisi de les escombraries és vista per molts libanesos com una de les moltes que pateix el país dels cedres i que no tindrà solució. “Tenim la crisi de l’aigua, la de l’electricitat, la de les escombraries. Tot el país està en crisi. Però no canviarà res. Són els polítics els que creen les crisis i no busquen solucions”, deia indignat el Paul, un veí que viu al cèntric barri cristià de Mar Mikhael.

“Crec que aquestes protestes són el resultat de la ràbia acumulada de la gent. Si segueixen les manifestacions m’hi sumaré”, deia el Khaled, un jove libanès. El seu amic Hussein, per contra, pensa que “els manifestants només volen fer-se selfies i posar les fotos a Facebook. No crec que canviï res”.

El govern libanès està sumit des de fa dos anys en una paràlisi i en disputes polítiques per trobar el nou president que substitueixi Michel Suleiman, que té el mandat caducat des del 25 de maig del 2014.

stats