ITÀLIA
Misc 02/08/2013

Primera pena de presó en ferm per a Berlusconi

El Suprem italià confirma la condemna per frau fiscal però ordena revisar la inhabilitació per a càrrec públic

Sandra Buxaderas
3 min

RomaFinal d'una era a Itàlia. Després d'anys de processos judicials arriba la primera condemna de presó en ferm per al principal protagonista de la política italiana dels últims 20 anys, el magnat mediàtic i tres cops primer ministre Silvio Berlusconi. Ara el país espera expectant la reacció del líder de la dreta per saber si continuarà donant suport al govern de gran coalició amb el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), encapçalat pel primer ministre, Enrico Letta. Els primers indicis apunten que el govern, per ara, continuarà.

Fins ara Berlusconi havia estat considerat innocent en alguns judicis contra ell i, en altres, s'havia salvat de la presó gràcies a la prescripció del delicte o perquè els tribunals superiors havien anul·lat la pena. En canvi, ahir el Tribunal Suprem va confirmar la pena de quatre anys de presó per frau fiscal pel conegut com a cas Mediaset per bé que, en funció d'un indult generalitzat aprovat a Itàlia, la pena real queda reduïda a un any.

La justícia, per tant, considera definitivament provat que Berlusconi va muntar un sistema d'empreses fantasma per embutxacar-se diners en negre. El grup de cadenes televisives Mediaset, propietat de Berlusconi, pagava a aquestes empreses uns diners perquè compressin drets d'emissió a les majors de Hollywood, quan el que és lògic és que hagués comprat les pel·lícules directament per beneficiar-se de descomptes. L'única funció d'aquestes empreses intermediàries, encapçalades per un tal Frank Anagrama, també condemnat en ferm ahir, era, per tant, estafar la hisenda italiana.

En canvi, el Suprem demana al Tribunal d'Apel·lació que revisi la prohibició a Berlusconi d'exercir càrrecs públics durant cinc anys. Aquest punt és fonamental per al futur polític del magnat, tot i que com que és senador la interdicció de continuar en política no hauria estat automàtica. S'espera que ara el Tribunal d'Apel·lació redueixi la durada de la inhabilitació, ja que el mateix fiscal de l'acusació del cas al Suprem considerava que, en funció del tipus de delicte i pena, la durada màxima de la prohibició hauria de ser de tres anys.

Ara Berlusconi té fins al 15 d'octubre per demanar acollir-se a dues possibilitats que la legislació italiana li permet pel fet de ser major de 70 anys -en té 77- i haver rebut una pena menor: l'arrest domiciliari o l'execució de treballs socials. Abans, la petició d'execució de la pena arribarà al Senat, ja que a Berlusconi el cobreix ara la immunitat parlamentària.

Una pista important sobre el futur polític del líder de la dreta la va donar ahir el sempre prudent cap d'estat, Giorgio Napolitano, en un comunicat. Davant els seguidors de Berlusconi que creuen que el seu líder és víctima d'una persecució judicial per motius polítics, el president italià assegura que cal respectar l'acció de la justícia i tenir-hi confiança. Amb tot, Napolitano passa a reconèixer que aquest cop Berlusconi havia mantingut tons discrets respecte als seus tradicionals atacs furibunds a la justícia. Això permet al cap d'estat confiar que ara el país podrà trobar "la serenitat i cohesió" per afrontar temes institucionals -com la reforma de la Constitució-. Aquest missatge s'ha interpretat a Itàlia com un vistiplau de Napolitano perquè Berlusconi, si segueix mantenint la calma, pugui mantenir un paper de líder polític i pugui seguir sostenint l'acció del govern Letta, encara que sigui des de fora de les institucions.

Grillo, exultant

El principal líder opositor al govern, el còmic Beppe Grillo, va rebre la sentència exultant. "Berlusconi és mort, visca Berlusconi", va escriure al seu blog. "És com la caiguda del Mur de Berlín", perquè ha tornat "la democràcia" a Itàlia, va reblar. El Partit Democràtic de Letta, que ja ha viscut amb molta incomoditat haver de compartir govern amb Berlusconi, ara en té més motius, i es va limitar a dir que cal respectar la sentència. I el partit de Berlusconi va trobar "insensat" que els jutges condemnin "el principal contribuent italià al fisc" per l'evasió "d'uns pocs milions", com va dir ahir l'exministra Mara Carfagna.

stats