Misc 25/08/2013

Primera font independent que denuncia agents químics

Ara
2 min

Barcelona.Metges Sense Fronteres va convertir-se ahir en la primera organització humanitària que va denunciar l'ús d'agents químics. L'ONG va informar en un comunicat que en tres hospitals de la governació de Damasc es van atendre dimecres passat, en menys de tres hores, uns 3.600 pacients amb símptomes neurotòxics. En van morir 355 i 54 eren nens. Tot i que el personal de Metges Sense Fronteres no ha pogut accedir al lloc dels fets per motius de seguretat, l'organització va informar de la relació "estreta" i "fiable" que té amb les xarxes mèdiques, hospitals i punts d'atenció de la capital siriana, on col·labora des del 2012 proveint material i equips sanitaris i suport tècnic.

"El personal mèdic d'aquests centres ens va oferir informació detallada als doctors de Metges Sense Fronteres del gran nombre de pacients que van arribar amb símptomes [neurotòxics], com convulsions, salivació excessiva, pupil·les dilatades, visió borrosa i dificultats respiratòries", va indicar el director d'operacions de l'organització en el comunicat, el doctor Bart Janssens.

L'ONG va precisar que no podia confirmar quin tipus de substàncies van provocar els símptomes o qui era el responsable de l'atac, però el seu testimoni aporta credibilitat a les denúncies de l'oposició i de fonts sobre el terreny consultades per Skype. Com la de l'equip de la clínica del barri d'Irbin consultada per l'ARA, que detallava ahir que els pacients van arribar per centenars, "no tenien cap ferida" i se'ls morien a les mans.

Segons el doctor Janssens, "els símptomes explicats, sumats a un patró epidemiològic dels fets, indiquen amb força una exposició massiva a un agent neurotòxic. Això podria constituir una violació de la llei humanitària internacional, que prohibeix absolutament l'ús d'armes químiques i biològiques".

Per aquesta raó, segons va afegir el director general de l'organització, Christopher Stokes, en un comunicat, l'organització "té l'esperança que investigadors independents tinguin accés immediat al lloc dels fets per confirmar el que ha passat. Aquest atac se situa en la cúspide d'una situació humanitària ja de per si catastròfica, caracteritzada per l'extrema violència".

stats