Misc 04/06/2013

Penes de presó per a 43 treballadors d'ONG estrangeres a Egipte

Un tribunal del Caire considera que les organitzacions s'han finançat il·legalment. Les penes són de fins a cinc anys de presó. També s'ha ordenat el tancament de diverses ONG i la confiscació dels seus fons

Efe
1 min

El CaireUn tribunal del Caire ha condemnat aquest dimarts a penes de fins a cinc anys de presó 43 treballadors d'ONG estrangeres acusades de finançar-se il·legalment. Un total de 27 condemnats han sigut jutjats en absència –entre els quals hi ha nord-amercians, noruecs, serbis i un alemany– i han sigut sentenciats a cinc anys de presó, segons l'agència de notícies estatal Mena. Els 16 acusats restants, entre els quals també hi ha ciutadans dels Estats Units, han rebut penes d'entre un i dos anys de presó. El tribunal ha ordenat també que els acusats paguin una multa de 1.000 lliures egípcies (uns 110 euros).

El tribunal ha disposat a més el tancament de les filials de les ONG a Egipte, com també la confiscació dels seus fons i equips. Aquestes ONG són les nord-americanes Institut Internacional Republicà, Institut Nacional Demòcrata, Freedom House i el Centre Internacional per a Periodistes, així com l'alemanya Fundació Konrad Adenauer.

Els inculpats afrontaven els càrrecs de crear i administrar sucursals de quatre organitzacions nord-americanes i una d'alemanya sense autorització del govern egipci i de rebre fons estrangers per portar a terme activitats polítiques il·legals.

Tensió entre Washington i el Caire

L'inici del judici, el febrer del 2012, va tensar les relacions entre Egipte i els Estats Units, que llavors va amenaçar de revisar l'ajuda al país àrab. Egipte és el segon receptor d'ajuda militar nord-americana, per darrere d'Israel, i rep 1.300 milions de dòlars anuals, a més de 250 milions en assistència econòmica.

stats