Misc 12/06/2013

El Parlament Europeu aprova el sistema d'asil comú

La nova normativa entrarà en vigor a partir del 2015

Efe
2 min

BarcelonaEl ple del Parlament Europeu (PE) va acordar dimarts la creació d'un sistema d'asil comú que aplicarà els mateixos criteris i garanties a tots els sol·licitants independentment de la frontera de la Unió Europea a què arribin. Populars, socialdemòcrates i liberals europeus van votar majoritàriament a favor del paquet normatiu, i es va aconseguir, així, una àmplia majoria enfront dels ecologistes i els progressistes, que consideraven que la protecció als refugiats és poc ambiciosa en els textos.

El sistema d'asil comú fa més de tres anys que es negocia per la resistència d'alguns països com Alemanya i Holanda, reticents a dedicar-hi més recursos. L'aprovació de noves regles era especialment urgent per a països com Grècia, desbordats per l'arribada de refugiats a través de Turquia i sense recursos per donar un tracte d'acord amb els drets fonamentals.

Una de les novetats de la normativa és que evitarà que si un refugiat es dirigeix a un segon país de la UE després de ser atès en un estat membre que no compleixi condicions de dignitat, el sol·licitant d'asil hagi de ser retornat al primer país on va arribar, com passava fins ara. D'altra banda, s'establiran normes de salubritat mínimes per als centres de detenció de les persones que no aconsegueixin la protecció internacional i hagin de ser retornades al seu país d'origen. En el cas de menors, la nova llei deixa clar que la detenció és només un últim recurs i per un temps molt limitat.

La nova normativa de l'asil comú europeu entrarà en vigor la segona meitat del 2015. No obstant, en el cas de la regla que impedirà que els refugiats siguin retornats a Grècia o a un país que no compleixi els requisits, la posada en marxa està prevista per a principis de l'any vinent.

La UE va registrar més de 330.000 demandes d'asil el 2012.

stats