Misc 20/08/2015

El Parlament holandès dóna el sí a Grècia entre retrets

Esther Herrera
2 min
El primer ministre holandès, Mark Rutte, ahir al Parlament.

BarcelonaNo va ser fàcil, però el Parlament holandès es va sumar ahir al seguit de cambres europees que han donat llum verda al tercer rescat a Grècia. Un total de 81 diputats es van oposar a una moció del Partit Democràtic Cristià (CDA) en contra del paquet d’ajudes, que va comptar amb el suport de 52 parlamentaris.

El primer ministre del país, Mark Rutte, recordarà el debat que va tenir lloc ahir a l’Haia, on va rebre retrets de totes les faccions polítiques pel seu suport al rescat grec i va haver de fer front a una moció de confiança -que no va tirar endavant- impulsada pel líder d’extrema dreta del Partit per la Llibertat, Geert Wilders.

Els Països Baixos, un dels estats de l’ala dura contra el govern de Syriza durant les negociacions del tercer rescat, van viure ahir una jornada política anòmala en ple mes d’agost. Tot i que la legislació holandesa no obliga el Parlament a votar o debatre el programa d’ajudes al país hel·lè, Rutte va convocar els diputats en una sessió extraordinària. El primer ministre holandès va aguantar estoicament com els democratacristians li donaven l’esquena i com l’ultradretà Wilders el titllava de “Pinotxo” per “mentir” als ciutadans i l’acusava de creure un cop més en les promeses d’aquest “ionqui que és Grècia”.

Enmig d’aquesta sessió marcada per la mala maror, Wilders va obligar el Parlament a debatre una moció de confiança a l’inestable govern de coalició. Finalment, però, la proposta va fracassar estrepitosament, amb 13 vots a favor -12 dels quals del Partit per la Llibertat- i 120 en contra. Sigui com sigui, el líder ultradretà va venir a recordar a Rutte que l’any 2012, quan acabava d’estrenar el seu càrrec, va jurar que cap ciutadà holandès tornaria a donar “un cèntim” per rescatar Grècia.

“Ningú podia preveure” com evolucionaria la situació al país hel·lè, va defensar-se Rutte, per afegir que, com a primer ministre, ha de prendre les decisions que més convinguin a Holanda. “De vegades hi ha coses que finalment són diferents”, va sentenciar. En tot cas, després d’admetre que aprovar el rescat grec seria més difícil si no tenia un suport intern, va deixar clar que no calia l’aval del Parlament per donar llum verda al paquet d’ajudes.

Crítica majoritària

Finalment va comptar amb el suport que buscava, però les discrepàncies dins del seu propi partit li van deixar un regust amarg: un dels seus membres, Joost Taverne, no va complir la disciplina de partit i va votar en contra del rescat. La majoria de diputats, a més, van mostrar la seva disconformitat en saber que els Països Baixos aportaran a les arques gregues 5.000 milions d’euros, segons va anunciar el ministre de Finances -i president de l’Eurogrup-, Jeroen Dijsselbloem.

stats