Publicitat
Publicitat

EL NEGOCI DEL SEXE

El Parlament francès aprova les multes als clients de la prostitució

La llei, que preveu sancions de 1.500 euros, ha polaritzat el país

Els diputats francesos van aprovar ahir, per 268 vots a favor i 138 en contra, una proposta de llei que preveu sancionar els clients de la prostitució amb 1.500 euros, i gairebé el doble en cas de reincidència. La multa es podrà canviar per la participació en cursos de "sensibilització", i s'han descartat les penes de presó que preveia l'esborrany original. La nova llei, que ara ha de passar el tràmit del Senat, també preveu perseguir el proxenetisme a internet i posar en marxa un pla d'ajudes socials (amb un fons d'entre 10 i 20 milions d'euros) per a les dones que decideixin deixar l'ofici. Aquestes dones podran accedir a bonificacions fiscals, permisos de residència si són estrangeres, una ajuda de 336 euros al mes i places en cases d'acollida.

El debat ha polaritzat França, on els bordells, que havien estat autoritzats el 1804, van quedar prohibits fa setanta anys. Impulsada pel Partit Socialista, diversos col·lectius feministes partidaris de l'abolicionisme (agrupats en la plataforma Abolició 2012) s'han mostrat favorables a la llei. La nova normativa considera que pagar a canvi de sexe és una forma de violència que ha de ser castigada. Les entitats feministes argumenten que "pagant per obtenir una relació sexual el client prostituïdor imposa la seva voluntat menystenint l'altre i el seu desig", i que tot acte sexual no desitjat constitueix "una forma de violència". També alerten que "en posar el cos humà i la sexualitat en el camp del mercat la prostitució atempta contra el principi fonamental del respecte a la dignitat de la persona i a la seva integritat física i psicològica".

La nova llei aboleix el delicte de captació de clients, imposat per Sarkozy el 2003, que multava l'exercici de la prostitució al carrer. També preveu obligar els servidors d'internet estrangers que tenen pàgines de contactes franceses a tancar-les.

S'ha oposat a la llei el sindicat de treballadores sexuals Strass, que la qualifica de "maniobra de les elits burgeses per garantir la seva posició dictant a persones minoritzades, estigmatitzades i vulnerables què han de fer per ser dignes d'una pseudocaritat". També les ONG que treballen amb prostitutes s'han posicionat contra la llei, amb el lema "La ideologia no cura epidèmies". Argumenten que l'abolicionisme suposa més clandestinitat i, per tant, més perill: "Si s'empeny els clients a la clandestinitat, les persones que es prostitueixen seran encara més clandestines. Per això aquesta llei és perillosa. Apartades dels centres urbans, allunyades dels serveis sanitaris i de la prevenció, estaran encara més exposades als riscos de salut, al VIH i les altres malalties".

Metges del Món, en contra

Metges del Món va fer arribar a tots els diputats un DVD amb testimonis de prostitutes contràries a la llei. Jean-François Corty, director dels programes a França de l'ONG, que atén unes 1.100 prostitutes al país, alerta que la llei tindrà "efectes secundaris perjudicials en la lluita contra el tràfic de persones i la violència". L'ONG demana que els beneficis socials i administratius no es condicionin a deixar la prostitució. Contra la llei també s'hi han manifestat els autoanomenats 343 Cabrons, intel·lectuals que defensen el dret a comprar i vendre sexe.

Hollande va ser operat en secret el 2011

El president francès, François Hollande, va ser operat de la pròstata el febrer del 2011, unes setmanes abans d'anunciar la seva candidatura a l'Elisi, segons va revelar ahir l'emissora France Info. Segons l'Elisi, el president no va necessitar seguiment mèdic. El secret mèdic no ha permès conèixer la gravetat de l'operació, que no apareixia als lacònics informes sobre la salut del president publicats el juny del 2012 i el març del 2013. El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va assegurar ahir que "no hi ha cap raó" per preocupar-se per la salut d'Hollande i va justificar que no s'hagi parlat abans de l'operació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF