Estats Units
Misc 05/06/2013

Obama desafia els republicans i nomena Susan Rice com la seva nova assessora de seguretat

L'actual ambaixadora dels Estats Units a l'ONU va ser acusada de mentir sobre l'atac al consolat nord-americà de Bengasi. La polèmica va fer que renunciés a ser candidata a substituir Hillary Clinton com a secretària d'Estat

Agències
2 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, nomenarà aquest dimecres a l'actual ambaixadora del país davant l'ONU, Susan Rice, com la seva nova assessora de seguretat en substitució de Tom Donilon, segons ha informat The New York Times.

El diari, que cita a funcionaris de la Casa Blanca, afirma que el nomenament es produirà aquest dimecres a la tarda i que encara no s'ha revelat el nom de la persona a la qual Obama designarà per substituir a Rice davant l'ONU.

Desafiament als republicans

El nomenament de Rice per a un dels càrrecs clau en el disseny de la política exterior d'Obama és un desafiament obert als republicans. Diversos dels seus legisladors van acusar l'any passat Rice de mentir sobre l'atac al consolat dels Estats Units a Bengasi (Líbia) l'11 de setembre del 2012, en el qual van morir l'ambaixador Chris Stevens i tres ciutadans més.

Les acusacions van arribar arran de diverses compareixences en televisió en les qual Rice va atribuir l'atac a protestes espontànies per un vídeo anti musulmà, una versió que més tard va ser descartada pel govern.

Davant aquestes crítiques, Rice va renunciar a ser considerada per substituir a Hillary Clinton al capdavant de la secretaria d'Estat, posició on Obama va col·locar John Kerry.

Donilon, de 58 anys, havia estat un membre central de l'equip de política exterior d'Obama des que el president va arribar a la Casa Blanca el 2009. La seva influència sobre Obama en qüestions com la lluita anti terrorista i l'èmfasi per aprofundir la relació amb Àsia ha estat important, segons el rotatiu nord-americà.

Entre les últimes gestions de Donilon hi ha l'organització de la trobada informal que Obama i el president xinès, Xi Jinping, tindran a Califòrnia aquests divendres i dissabte.

stats