ESTATS UNITS
Misc 10/08/2013

Obama reformarà l'espionatge

Washington limitarà les escoltes per "recuperar la confiança" dels ciutadans després del cas Snowden

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonNi Wikileaks ni el soldat Bradley Manning van aconseguir una victòria com la que ahir va obtenir Edward Snowden. El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar una reforma dels programes d'espionatge dels serveis secrets per augmentar la seva transparència i recuperar la confiança del poble americà.

Les revelacions de l'extècnic de la CIA i de l'Agència Nacional de Seguretat sobre la vigilància secreta de trucades telefòniques i adreces electròniques de milions de persones van provocar grans crítiques dins i fora del país. Els documents filtrats, ara fa dos mesos, també han provocat un gran debat sobre la seguretat i els drets a la privacitat.

Obama va intentar mitigar la polèmica amb l'anunci d'iniciatives legislatives i judicials per incrementar les mesures de supervisió sobre els programes d'espionatge massiu, modificar algunes disposicions de la Patriot Act -com la que autoritza a recollir dades privades dels nord-americans- i reformar el tribunal que supervisa els permisos de vigilància.

"No n'hi ha prou que aquests programes tinguin la meva confiança -va dir als periodistes-, els nord-americans també hi han de confiar". El president va insistir que l'objectiu del govern no és "espiar" els ciutadans sinó protegir-los i va afirmar que caldrà trobar "un equilibri" entre seguretat i privacitat amb l'ajuda del Congrés i de la societat civil. A més, va admetre que les revelacions de Snowden han causat un debat "molt apassionat" però va negar-se a considerar-lo "un patriota".

D'altra banda, va prometre que el govern publicarà "la major quantitat d'informació possible" sobre aquests programes d'espionatge per augmentar la seva transparència i crearà un grup d'experts perquè plantegin millores.

Reunió per acostar posicions

Una de freda i una de calenta. Dos dies després de l'anunci de la Casa Blanca sobre la suspensió de la cimera bilateral entre els EUA i Rússia prevista per al setembre, el secretari d'Estat, John Kerry, i el de Defensa, Chuck Hagel, es van reunir ahir amb els seus homòlegs russos per suavitzar les tensions de les últimes setmanes i intentar acostar posicions en diversos temes de política internacional i seguretat.

Tant Kerry com el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, van mirar de fer bona cara, conscients de la importància de la cooperació entre els dos països. "La relació entre els Estats Units i Rússia és, no cal dir-ho, una relació molt important", va assegurar Kerry a l'inici de la reunió, i va posar un símil esportiu per explicar els desacords entre les dues potències mundials. "Serguei Lavrov i jo som dos vells jugadors d'hoquei, i els dos sabem que en la diplomàcia, com en l'hoquei, de tant en tant pot haver-hi xocs".

El cap de la diplomàcia nord-americana va admetre que la relació entre els dos països ha tingut "moments difícils" i no només per la decisió de Moscou de concedir asil temporal a Snowden, acusat de filtrar documents dels serveis secrets. Segons Kerry, els dos governs són "sincers" sobre les àrees que els separen però també entenen que cal buscar maneres per avançar en qüestions de defensa, com l'escut de míssils o el desarmament nuclear, i de cooperació internacional, com la fi de la guerra de l'Afganistan, l'amenaça nuclear que representen l'Iran i Corea del Nord, o el conflicte civil de Síria.

"Per descomptat, tenim desacords. Seguirem discutint amb calma i franquesa -va dir Lavrov-. Hem de treballar com a adults. Això és el que fem i esperem que aquesta posició sigui recíproca". El ministre d'Exteriors rus va explicar que Rússia estava preparada per presentar propostes de cooperació per a la cimera que s'ha cancel·lat i ha provocat malestar al Kremlin.

Les tensions entre els Estats Units i Rússia han augmentat en els últims anys, sobretot amb l'arribada de Putin a la presidència. El govern d'Obama està molest pel suport de Moscou al president Baixar al-Assad en la guerra civil de Síria. Els dos països també tenen desavinences en matèria de seguretat global, comerç i drets humans.

En la seva roda de premsa, el president Obama també va parlar de la seva relació amb Putin i va afirmar que es reunirà amb el president rus en "el moment adequat". D'altra banda, va descartar un boicot dels Estats Units als Jocs Olímpics d'Hivern que se celebraran a la ciutat russa de Sotxi.

stats