GUERRA CONTRA DAMASC
Misc 28/08/2013

Els Estats Units preparen un atac llampec amb míssils contra Síria

L'operació militar és imminent i es dirigirà a objectius militars del règim d'Al-Assad, segons fonts de la Casa Blanca

Agències
3 min
Un míssil Tomahawk llançat des d'un vaixell de l'armada nord-americana des del Mediterrani

WashingtonL'atac dels Estats Units i els seus aliats contra Síria és imminent. L'exèrcit nord-americà prepara una operació selectiva, que duraria pocs dies. Podria començar tan aviat com demà i apuntaria a objectius militars del règim de Baixar al-Assad, segons han informat alts funcionaris de la Casa Blanca a la televisió NBC i al diari 'Washington Post.

El president Barack Obama ha decidit deixar enrere les seves reticències a intervenir en el conflicte sirià, ja que dóna per fet que el règim d'Al-Assad va utilitzar armes químiques contra la seva població i, per tant, va travessar la línia vermella que es va marcar ara fa un any.

L'operació es farà amb bombarders de míssils guiats Tomahawk, llançats des de destructors i submarins situats al Mediterrani, segons informen 'The New York Times' i la cadena de televisió CNN.

L'atac es farà en dues onades: això permetrà als Estats Units i als seus aliats avaluar les operacions. Hi haurà un primer atac, que s'avaluarà amb avions espia i satèl·lits, i després una segona onada. L'operació se centrarà en mig centenar d'objectius militars de les forces lleals d'Al-Assad, com a "càstig" per l'ús d'armes químiques a gran escala en barris dels afores de Damasc, dimecres 21 d'agost.

S'evitarà bombardejar els centres d'emmagatzemament d'arsenals químics, per por de provocar una catàstrofe mediambiental o humanitària. Sí que es bombardejaran unitats d'artilleria i centres de comandament implicats en els atacs químics. Altres objectius podrien incloure bases aèries on operen helicòpters de fabricació russa i es debat la possibilitat d'ampliar l'atac contra unitats comandades per la família Assad o contra instal·lacions presidencials.

L'atac, segons la NBC, podria començar aquest dijous mateix.

Els Estats Units preparen un atac llampec amb míssils contra Síria

Gràfic de 'The Washington Post' amb les opcions militars dels EUA

Un portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha assegurat que l'operació militar no inclourà "tropes sobre el terreny", i que no té com a objectiu aconseguir un canvi de règim.

"Estem preparats", va dir el secretari de Defensa, Chuck Hagel, en una entrevista a la BBC, després que ja va ordenar desplaçar diversos vaixells de guerra amb míssils a la zona.

Informe dels serveis d'intel·ligència

Tres factors poden avançar o endarrerir la decisió de l'atac: la conclusió de l'informe dels serveis d'intel·ligència nord-americans sobre la responsabilitat del règim sirià en l'atac químic als afores de Damasc, les consultes amb el Congrés i altres aliats, i la determinació d'una justificació de l'atac en virtut del dret internacional.

Fonts de la Casa Blanca han explicat a la CNN que les conclusions de l'informe d'intel·ligència per justificar la intervenció es podrien donar a conèixer aquest dimecres mateix o, a tot estirar, abans que acabi la setmana. L'ONU diu que si Washington té proves de l'autoria del suposat atac amb armes químiques de la setmana passada les ha de compartir amb l'equip d'experts que es troba ara mateix sobre el terreny investigant l'atac.

Els aliats

Obama compta amb els seus aliats occidentals per tirar endavant l'operació. El president francès, François Hollande, va assegurar ahir que França "està disposada a castigar aquells que han decidit atacar innocents" amb armes químiques, mentre que el primer ministre britànic, David Cameron, va afirmar que qualsevol operació ha de ser "legal i proporcionada". El líder britànic va explicar que encara no ha pres cap decisió i que el Parlament es reunirà d'urgència demà per debatre si dóna suport a la intervenció militar.

Síria diu que hi respondrà

El ministre d'Afers Estrangers sirià, Ualid al-Muallem, va advertir ahir que el seu país es defensarà si pateix un atac dels Estats Units i va reclamar a l'administració Obama que presenti proves que confirmin la implicació del president Baixar al-Assad en l'atac químic de la setmana passada als afores de Damasc.

El cap de la diplomàcia siriana va negar que el seu govern obstaculitzi la feina de la delegació d'inspectors d'armes químiques de l'ONU i va argumentar que el comboi només va tenir problemes quan va entrar en una zona no controlada pel règim.

Obama participa avui en la celebració de l'aniversari de 50 anys del discurs Tinc un somni de Martin Luther King a Washington i, per tant, no és el dia més apropiat per anunciar una intervenció militar. La seva decisió, segurament, no es farà esperar gaire més.

stats