CIMERA A CALIFÒRNIA
Internacional 09/06/2013

Obama alerta Xi sobre la pirateria i el ciberespionatge

El president dels EUA i el de la Xina xoquen en punts sensibles

3 min

Rancho Mirage (califòrnia)Tot i que es van comprometre a obrir "un nou capítol" en les relacions entre els Estats Units i la Xina, el president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van tancar dissabte dos dies de reunions informals amb punts de coincidència però també amb desacords importants.

Hi va haver entesa en la necessitat de mantenir la pressió contra les ambicions nuclears de Corea del Nord i de lluitar plegats contra el canvi climàtic, però van evidenciar divisions en la qüestió del ciberespionatge i altres dossiers que han tensat les relacions entre els dos països durant anys.

Els líders de les dues grans potències mundials no van fer declaracions després d'acabar la trobada però els seus xocs -sobre els atacs cibernètics, la venda d'armes a Taiwan, les disputes territorials al mar de la Xina Meridional i la manipulació de la moneda xinesa- van flotar en l'ambient quan diversos alts càrrecs de l'administració nord-americana i la xinesa van comparèixer per explicar com havia anat la reunió.

Des d'un principi, la Casa Blanca havia anunciat que la intenció de la reunió -en un complex de luxe en ple desert californià- no era fer cap gran anunci sinó crear un bon clima de relació entre Obama i Xi -que va assumir el poder al seu país al mes de març- per evitar que l'escalada de tensió entre els dos països anés creixent.

Però tot i això la Casa Blanca va informar que els dos països havien assolit un acord en la lluita contra el canvi climàtic que les organitzacions ecologistes van veure de bon grat. La Xina i els Estats Units van decidir encetar una discussió per reduir les emissions d'hidrofluorocarburs, coneguts com a HFC, que s'utilitzen en refrigerants i escumes aïllants.

Duresa amb Corea del Nord

Obama i Xi també van trobar punts de coincidència sobre Corea del Nord, que gràcies a la pressió de la Xina ha aturat l'escalada de desafiament internacional provocada per les proves nuclears i de míssils que ha fet aquest any. Després de suspendre tots els contactes amb Corea del Sud, el règim de Pyongyang ha canviat el to els últims dies i ha enviat una delegació governamental a preparar la primera reunió ministerial entre els dos països en sis anys.

L'administració Obama va donar com a bona a l'assertivitat de la Xina amb Corea del Nord, que, segons els EUA, mostra que Pequín ha entès que una tensió permanent a la península coreana també els desestabilitza a ells. "Obama i Xi van estar plenament d'acord que Corea del Nord s'ha de desnuclearitzar, que cap dels dos no acceptaran Corea del Nord com un estat amb armes nuclears", va assegurar Tom Donilon, assessor de seguretat nacional d'Obama.

Sobre el tema més polèmic que ha enfrontat els Estats Units i la Xina els últims mesos -les acusacions nord-americanes que empreses xineses vinculades a l'exèrcit havien robat secrets militars i propietat intel·lectual al ciberespai- ningú va treure l'aigua clara del que va passar. Que se'n va parlar, segur. Però que el president xinès va negar qualsevol responsabilitat en l'afer, també.

L'alt dirigent xinès que va acompanyar Xi Jinping durant les converses va assegurar que la Xina s'oposa fermament a la pirateria i al ciberespionatge i que el seu propi país és víctima d'aquestes pràctiques. Això mentre des de la Casa Blanca es va alertar que el desafiament xinès en aquest capítol va estar a punt d'eclipsar l'esperit de col·laboració al qual es van comprometre públicament Obama i Xi abans de la trobada. Si la pirateria continua, "serà un obstacle molt difícil de superar en la nostra relació econòmica", va dir l'assessor d'Obama que el president nord-americà havia alertat al seu homòleg xinès.

La delegació del president Xi va admetre que no s'havien "defugit les diferències", entre les quals va citar la venda d'armes dels EUA a Taiwan, les reclamacions territorials de la Xina i el control del iuan, que, segons Pequín, no va centrar la reunió.

stats