Publicitat
Publicitat

Obama i Xi Jinping acorden cooperar en qüestions de ciberseguretat

Després d'una trobada de dos dies, els presidents dels EUA i la Xina han coincidit en la necessitat de treballar junts per acabar amb el desafiament de Corea del Nord

El president dels EUA, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han tancat aquest dissabte a la nit una cimera bilateral a Califòrnia en què s'han compromès a aprofundir en la seva cooperació en ciberseguretat, lluita contra el canvi climàtic i l'amenaça nuclear de Corea del Nord.

La trobada s'ha fet en una sumptuosa hisenda de Rancho Mirage, al desert del sud californià, i Obama i Xi han dialogat en total unes 8 hores.

"Les discussions han sigut positives i constructives, han abastat molts aspectes i han resultat molt reeixides en relació amb els objectius que ens vam proposar", ha comentat l'assessor de seguretat nacional d'Obama, Tom Donilon, en una conferència de premsa al final de la cimera en un hotel pròxim a la seu de la trobada.

La ciberseguretat

La prevenció dels robatoris de propietat intel·lectual a través d'internet, especialment aquells que tenen l'origen en territori xinès, era una prioritat en l'agenda que portava EUA a aquesta reunió.

"Hi ha hagut una discussió detallada sobre això", ha confirmat Donilon, que ha dit que Obama ha subratllat que "aquest assumpte és clau per al futur de les relacions econòmiques" dels dos països.

"És obvi ara que els líders xinesos entenen clarament la importància d'aquest assumpte per a EUA", ha insistit Donilon.

Segons el diplomàtic nord-americà, la Xina s'ha compromès a prendre mesures i a establir un diàleg bilateral sobre les regles que són acceptables en el "món cibernètic".

Pel que fa a la geopolítica a la regió d'Àsia-Pacífic, una àrea en què els EUA volen incrementar la seva influència davant la inquietud xinesa, Obama i Xi han coincidit a col·laborar per posar límit a l'amenaça nuclear de Corea del Nord.

"L'important és que hi ha un acord total en l'objectiu de la desnuclearització, en el fet que s'obligui Corea del Nord a complir les sancions de Consell de Seguretat (de l'ONU) i a treballar junts per aconseguir tot això", ha apuntat Donilon.

Canvi climàtic

Els presidents han aprofitat la cimera per rubricar un acord de cooperació mediambiental per tal de reduir les emissions d'un tipus de gas d'efecte hivernacle, els hidrofluorocarburs (HFC), presents en molts electrodomèstics.

"Una rebaixa progressiva dels HFC podria potencialment reduir l'equivalent a unes 90 gigatones de CO2 per al 2050, al voltant de dos anys d'emissions de gasos d'efecte hivernacle", ha indicat la Casa Blanca en un comunicat en què ha anunciat l'acord amb la Xina.

La cimera californiana ha sigut la tercera vegada que Obama i Xi es veien les cares, la segona en l'últim any, si bé l'última vegada el líder asiàtic va visitar Estats Units com a vicepresident de la Xina. Xi va assumir el poder el març passat i es considera que té un perfil més internacional que el seu predecessor, Hu Jintao.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF