Misc 08/06/2013

Obama: "L'accés als llistats de trucades evita atacs terroristes"

Ara
2 min

Barcelona.El president dels Estats Units, Barack Obama, va defensar ahir l'accés de la seva administració als registres de trucades dels ciutadans nord-americans com una eina útil per evitar atacs terroristes. Obama va admetre que era una petita invasió de la intimitat, però va afegir: "Ningú no escolta les vostres trucades, no es tracta d'això".

"No es pot tenir el 100% de seguretat alhora que el 100% de privacitat i zero inconvenients", va resumir Obama. El mandatari va dir que entenia les queixes dels que ho consideraven un "Gran Germà", però les va rebutjar amb l'argument que se'n feia un ús assenyat, sota supervisió judicial i que el Congrés sempre n'havia estat informat.

El president nord-americà ha estat especialment criticat per aquest programa, ja que es va comprometre a liderar l'administració més transparent de la història. Ell mateix va explicar ahir que va arribar a la Casa Blanca amb un "cert escepticisme" sobre aquesta eina de vigilància, però que el seu pensament havia evolucionat fins al punt que ara considerava adequades "invasions modestes de la privacitat".

La polèmica es va ampliar ahir, ja que els diaris The Guardian i The Washington Post van informar que el govern nord-americà també accedeix regularment a les dades i als arxius que els usuaris guarden als servidors dels gegants d'internet -com Microsoft, Google, Apple, Facebook, Skype i YouTube- a la recerca de suposades amenaces de seguretat per als Estats Units.

Les empreses cooperen

Segons aquests diaris, la majoria de companyies d'internet cooperen amb aquesta iniciativa des de principis de l'any 2007, tot i que n'hi ha -com és el cas d'Apple- que hi van posar entrebancs i s'hi van afegir més tard. A més, es té la sospita que no només se supervisa l'activitat cibernètica de ciutadans nord-americans, sinó que també es fa amb la d'europeus que tenen relacions amb els EUA a través d'aquestes empreses d'internet.

stats