Publicitat
Publicitat

GIRA ASIÀTICA

Obama fa costat al Japó en la seva disputa territorial amb la Xina

El president nord-americà, Barack Obama, va fer costat ahir al Japó en el seu conflicte amb la Xina pels illots Senkaku. De visita oficial a Tòquio, Obama va declarar que la disputa queda sota el tractat de defensa bilateral que el Japó i els Estats Units van firmar el 1951 i va dir que la Casa Blanca s’oposarà a qualsevol gest que posi en perill la sobirania japonesa sobre aquestes illes despoblades, que ocupen una posició estratègica en les rutes de comerç marítim. Tot i que Washington ja s’havia posicionat a favor de Tòquio altres vegades, mai havia ofert el seu aixopluc de manera tan explícita.

El govern xinès no va trigar a reaccionar i va qualificar l’acord bilateral de “pacte de la Guerra Freda”. La visita d’Obama és una oportunitat per rellançar la seva política de gir cap a l’Àsia, que ha quedat en segon terme davant el conflicte d’Ucraïna, l’acord nuclear amb l’Iran i la guerra de Síria. Washington vol contrarestar el pes creixent de la Xina a la regió estrenyent els llaços amb els seus aliats.

Obama es va entrevistar amb el primer ministre Shinzo Abe, del Partit Liberal Demòcrata, que va arribar al poder al desembre i està embarcat en un projecte de militaritzar el Japó. Després de la Segona Guerra Mundial, els Estats Units van imposar al derrotat Japó que el seu exèrcit es limités a l’autodefensa. Abe argumenta que el nou entorn geopolític internacional i en particular les disputes amb la Xina i l’amenaça nord-coreana justifiquen que el país es doti d’un exèrcit més fort. El nou govern ha anunciat un augment del 5,5% de la despesa militar i la compra d’avions de combat, submarins i drones.

Oba-ma serà a l’Àsia fins dijous vinent i el calendari ha volgut que passi per dos països que viuen sota l’impacte de grans tragèdies: Malàisia, que ha patit la desaparició del vol MH370, i Corea del Sud, on la setmana passada es va enfonsar un ferri amb 476 passatgers, dels quals només 174 han pogut ser rescatats amb vida.