Misc 04/06/2013

Un informe de l'ONU alerta dels "nous nivells de brutalitat" a Síria en els dos bàndols

L'organisme constata que s'han utilitzat armes químiques, però no especifica si per part del règim o els rebels. També insta la comunitat internacional a deixar de vendre armes al país

Agències
2 min
Un soldat rebel al front d'Alep. REUTERS

GinebraUn informe de les Nacions Unides alerta aquest dimarts dels "nous nivells de brutalitat" a Síria després de dos anys de l'inici del conflicte. A més, assenyala que s'han utilitzat armes químiques i termobàriques al país, però no especifica des de quin bàndol, si del règim o de l'oposició. Per això la Comissió d'Investigació Internacional Independent de l'ONU –qui ha publicat l'informe i amb seu a Ginebra– insta la comunitat internacional a no vendre armes a cap front del conflicte, ja que només farien que augmentar les víctimes civils.

El document de la comissió de l'ONU certifica alguns punts que ja havia avançat l'exfiscal del Tribunal Penal Internacional, Carla Del Ponte, en una entrevista a un canal suís fa gairebé un mes. L'informe, que no castiga més a un bàndol que l'altra, s'inscriu –segons els analistes– en el pla dels Estats Units i Rússia d'aconseguir que tant règim com oposició seguin en una taula de negociacions a Ginebra el juny.

"Continuen els crims de guerra, els crims en contra de la humanitat i sistemàtiques violacions dels drets humans", indica l'informe, que especifica 17 incidents que podrien anomenar-se massacres entre mitjans de gener i mitjans de maig. A banda, la comissió "documenta per primera vegada la sistemàtica imposició de setges, l'ús d'agents químiques i desplaçaments forçats". El document s'ha presentat aquest dimarts davant de la Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a Ginebra, que ja la setmana passada va condemnar la violència per part de les forces del govern de Baixar al-Assad.

stats