Publicitat
Publicitat

Tensió entre els familiars després de ser recuperats els primers cossos del vaixell enfonsat a Corea del Sud

Els submarinistes han pogut entrar a la nau i recuperar els primers cadàvers. La xifra de morts s'eleva a 52

Els familiars dels desapareguts en el naufragi del vaixell 'Sewol' han protagonitzat aquest diumenge escenes de tensió al port de Jindo, al sud-oest de Corea del Sud, on han arribat els primers 19 cadàvers recuperats pels submarinistes de l'interior del vaixell. El nombre de víctimes mortals ja s'eleva a 52.

Entre gestos de desesperació i protestes contra les autoritats, els familiars de les víctimes concentrats a la localitat costanera sud-oriental de Jindo observen l'arribada dels cossos, que redueixen a 250 el nombre de desapareguts en el quart dia després de l'enfonsament.

Els familiars, que han acusat el govern sud-coreà de no fer prou esforços, de prendre decisions errònies i de proporcionar informació incorrecta, s'han enfrontat per tercer dia consecutiu a les autoritats.

Els familiars i amics de les víctimes han organitzat aquest diumenge una seguda al port i han intentat organitzar una marxa cap a la Casa Presidencial de Seül que ha reprimit la policia. També s'han registrat intents d'agressió puntuals a delegats del govern i la Guàrdia Costanera.

La millora meteorològica facilita el rescat

La millora de les condicions del temps ha permès aquest diumenge als bussos per primera vegada des del naufragi de dimecres buscar els desapareguts a l'interior del 'Sewol', de manera que s'espera que es podran rescatar més cossos i dur-los a terra en les pròximes hores. El vaixell transportava 476 passatgers, entre els quals hi havia 325 joves de 16 i 17 anys que feia un viatge escolar, i després de l'enfonsament només se'n van poder salvar 174.

Uns 560 bussos, més de 200 vaixells i 34 avions i helicòpters porten a terme la recerca en els compartiments interiors del ferri, on probablement hi ha els desapareguts, amb pràcticament cap esperança de trobar ningú amb vida. A més, s'han estès xarxes al voltant del vaixell, submergit cap per avall i situat sobre el sòl marí a 30 metres de profunditat, per contenir possibles cossos desallotjats del vaixell pels corrents.

Mentrestant, a uns 450 quilòmetres de distància, a Ansan, a la perifèria de Seül, s'oficiaven els primers funerals pels joves alumnes d'un institut d'aquesta localitat morts en la tragèdia naval més grossa en més de dues dècades a Corea del Sud.

La timonera, sense experiència

Les indagacions sobre les causes del fet segueixen el seu curs després de l'arrest del capità i dos tripulants per haver abandonat el vaixell i desatendre els passatgers. Els fiscals han confirmat que la tercera oficial de 25 anys que pilotava el 'Sewol' en el moment de l'accident no havia agafat abans mai el timó.

A més, la policia està interrogant deu membres de la tripulació en relació amb l'accident, ha informat la cadena de televisió Arirang. Segueix guanyant pes la teoria que un gir brusc va provocar que bolqués el transbordador després de desplaçar a un costat 180 vehicles i 1.157 tones de càrrega, enfront de la hipòtesi de la col·lisió amb una roca o un escull submarí.