Publicitat
Publicitat

Desafiament rus

Moscou amenaça d’intervenir a l’est d’Ucraïna

Amb els acords de Ginebra en l’aire, el govern d’Ucraïna va rellançar ahir el que anomena una “operació antiterrorista” contra el moviment separatista pro-rus de l’est del país. Kíev responsabilitza Rússia dels segrestos de funcionaris ucraïnesos en aquestes regions, i en particular de la mort sota tortura d’un oficial de policia, dimarts. El ministre de l’Interior ucraïnès va anunciar l’enviament d’unitats d’elit a Sviatoguirsk, que ocupa una posició estratègia a la frontera de les tres regions russòfones, Donetsk, Lugansk i Khàrkiv. Segons Kíev, l’operació es va desenvolupar sense causar víctimes.

Rússia va apujar ahir el to quan es va mostrar disposada a intervenir a Ucraïna en cas que els seus interessos es vegin amenaçats. Moscou va citar l’exemple d’Ossètia del Sud, la regió de majoria russa per la qual va entrar en guerra amb Geòrgia el 2008. “Un atac contra ciutadans russos és un atac contra Rússia”, va argumentar el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov. Moscou tampoc no accepta les eleccions anticipades del pròxim 25 de maig. “Crec que organitzar unes eleccions sense haver trobat l’espai d’entesa amb l’est i el sud és molt destructiu per al país”, va afegir Lavrov.

D’altra banda, ahir es va saber la detenció del periodista nord-americà Simon Ostrovsky a Sloviansk, feu dels separatistes. És l’únic d’un grup d’informadors retinguts dilluns que no va ser posat en llibertat ahir. Washington s’ha mostrat preocupat pel seu estat.