Publicitat
Publicitat

Centenars de milers de persones demanen la dimissió de Dilma Rousseff

La presidenta del Brasil, acorralada pel cas de corrupció a Petrobras i pels problemes econòmics del país

Centenars de milers de persones van prendre els carrers d'un centenar de ciutats del Brasil aquest diumenge i van exigir la destitució de la presidenta Dilma Rousseff, que està cada vegada més acorralada per la corrupció a Petrobras i per una economia gairebé en recessió.

Les protestes van ser convocades per grups opositors aliens a la política formal i van ser menors que altres dues de convocades aquest any, que van arribar a congregar 2,5 milions de persones, encara que van tenir com a diferència els crits reclamant la dimissió de la presidenta: "Fora Dilma!".

En boca dels manifestants hi havia les corrupteles a Petrobras, que involucren dirigents del governant Partit dels Treballadors (PT), i la crisi en què s'ha submergit l'economia nacional, que aquest any es contraurà al voltant d'un 1,5%.

La convocatòria va rebre el suport de ciutadans d'unes 150 ciutats que van prendre els carrers vestits en la seva gran majoria amb els colors verd i groc de la bandera brasilera.

La concentració més gran va ser a l'avinguda Paulista, el cor del món dels negocis i les finances a  São Paulo i el principal bastió electoral d'uns partits d'oposició més encoratjats i que aquest cop, a diferència de les manifestacions de març i abril passats, van sortir al carrer en suport de la protesta.

L'avinguda Paulista va ser totalment ocupada pels manifestants, i la policia va informar que només allà es van concentrar unes 350.000 persones.

A la resta del país, els càlculs de la policia apuntaven que poc més de mig milió de persones va dedicar diumenge a protestar.

A Belo Horizonte, l'excandidat presidencial Aécio Neves es va sumar als manifestants i fins i tot va pronunciar un breu discurs davant d'unes 6.000 persones.

Neves, president del Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB) i que va perdre enfront de Rousseff les eleccions de l'octubre passat per tres punts percentuals, va dir que el país "no accepta més tanta impunitat, tanta mentida i tanta corrupció".

També va exigir que s'aprofundeixin les investigacions sobre unes maniobres fiscals que el govern hauria fet l'any passat per "maquillar" els seus comptes i sobre les sospites que diners desviats de Petrobras per alimentar l'última campanya electoral de Rousseff, un cas que l'oposició considera que pot portar a la seva destitució.

Entre els polítics que es van sumar a les protestes n'hi va haver també alguns del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que integra la coalició de govern i lidera el vicepresident Michel Témer, cosa que revela el grau de descomposició de la base de suport a Rousseff.

Un d'ells va ser el diputat Jarbas Vasconcelos, influent líder del PMDB al nord-est del Brasil, que va dir a periodistes que davant el malestar demostrat per la població "el millor seria la renúncia de Rousseff", perquè, al seu parer, "el país viu una paràlisi general".

Les protestes també van tenir com a blanc l' expresident Luiz Inácio Lula da Silva, fundador del PT, predecessor i padrí polític de Rousseff, a qui alguns manifestants van representar amb enormes ninots amb vestits a ratlles de presidiari i van titllar a les pancartes de "cap" de la corrupció a Petrobras.

L'única reacció del PT davant les protestes va ser un acte de "solidaritat" amb Lula i Rousseff realitzat davant de l'institut que l'expresident dirigeix a São Paulo, que va congregar un miler de persones.

Rousseff, per la seva banda, va convocar una reunió amb alguns dels seus ministres, després de la qual el titular d'Informació, Edinho Silva, va dir en una nota de tot just una línia que les protestes proven la "normalitat democràtica" que viu el país.

La resposta del PT i dels moviments socials que donen suport al govern serà dijous que ve, quan han estat convocats actes a tot el país "en defensa de la democràcia" i "contra el cop".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF