CRISI HUMANITÀRIA
Misc 19/08/2015

Més de 264.000 persones s’han jugat la vida creuant el Mediterrani el 2015

Ara
2 min
Més de 264.000 persones s’han jugat la vida creuant
 El Mediterrani el 2015

BarcelonaNoves dades que confirmen la magnitud de la tragèdia al Mediterrani. Segons va anunciar ahir les Nacions Unides, el nombre d’immigrants i refugiats que han arribat a Europa per mar ja ha superat els 264.000 aquest 2015, amb una alarmant acceleració a Grècia, on només la setmana passada van arribar prop de 21.000 persones. El fort augment dels fluxos a les illes gregues, que supera les 160.000 persones, explica per què s’ha superat la barrera del quart de milió d’immigrants i refugiats dues setmanes abans del previst. Però la pressió també és forta a Itàlia, amb 104.000 arribades. Una situació molt diferent a la d’Espanya (1.953) i Malta (94).

Només al juliol van arribar a Grècia més immigrants i sol·licitants d’asil (50.000) que durant tot el 2014, quan van sumar 43.500. A aquests, cal sumar-hi els 1.716 que van arribar al país hel·lè per via terrestre, a través de la frontera amb Turquia. Una dada que va donar ahir l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Aquest organisme va tornar a advertir de l’explosiva situació de la immigració a Grècia, i va admetre que les mirades s’han concentrat a Itàlia a causa dels freqüents naufragis i l’elevada xifra de morts entre els que intenten arribar des de Líbia. “La situació és resultat de la falta de condicions de recepció. Hi ha un coll d’ampolla, perquè la gent ha de ser registrada per la policia, però estan totalment aclaparats per la càrrega i treballen 24 hores al dia”, va considerar en una roda de premsa el portaveu de l’ACNUR, Willian Spindler. Pel que fa als refugiats, “la situació també és molt frustrant”. “Alguns esperen quinze o vint dies en condicions que no són adequades i en molts casos no reben ni l’assistència més bàsica, així que volen deixar les illes [gregues] com més aviat millor”, va afegir.

Tot i admetre que Grècia necessita ajuda per fer front a aquesta situació, Spindler va deixar clar que la resposta ha de ser europea. Sobretot, va dir, perquè la majoria d’immigrants que arriben a les illes gregues abandonen el país tan aviat com poden i després de ser registrats continuen el seu camí cap a l’Europa central i els països nòrdics. Un dels seus destins és Alemanya, que ahir va situar en 750.000 les sol·licituds d’asil que preveu rebre al llarg d’aquest any. Es tracta d’un 70% més del que fins ara era el màxim històric del 1992 (450.000), quan les peticions de refugi es van disparar per la Guerra dels Balcans.

stats