AIGUATS AL CENTRE D'EUROPA
Misc 05/06/2013

Merkel promet 100 milions als damnificats per les inundacions

La cancellera visita els afectats i ho aprofita per fer campanya electoral

Isaac Lluch
3 min
Merkel promet 100 milions  als damnificats per les inundacions

BerlínDia que passa, dia que es va polititzant més la catàstrofe provocada per les riuades. La cancellera Angela Merkel va viatjar ahir per les regions del sud i l'est d'Alemanya, les més afectades per les fortes pluges, per deixar clar un missatge: els ciutadans més perjudicats no estan sols. La mare de la nació els empara. "Volem ajudar tots els afectats. Si bé ara està baixant el nivell de l'aigua, els danys duraran més temps i oferirem ajuda immediata, sense burocràcia. Dilluns el govern federal i el de Baviera vam posar 100 milions d'euros a disposició dels afectats. I també ajudarem els altres estats federats afectats, com Saxònia i Turíngia", va anunciar Merkel durant la seva inspecció per Passau, on el nivell de l'aigua s'ha elevat gairebé 13 metres, el registre més alt des de fa 500 anys.

Milers d'alemanys estan en situació d'emergència. S'ha donat l'alarma de catàstrofe també en altres estats federats com Saxònia-Anhalt i Brandenburg. Tot plegat una vintena de rius desbordats. 10.000 habitants de Bitterfeld, 155 quilòmetres al sud-oest de Berlín, van haver de ser evacuats ahir a la tarda. Per bé que en algunes localitats, assistides per l'exèrcit i amb l'ajuda de voluntaris, el nivell de l'aigua ja començava a baixar, les diverses forces polítiques insistien a destinar ajuts excepcionals als afectats.

Els socis liberals de Merkel al govern federal van proposar la creació d'un fons per a damnificats per les riuades i el candidat socialdemòcrata a canceller en les eleccions del setembre, Peer Steinbrück, va reclamar "ajuda concreta per als més perjudicats per les inundacions".

El principal rival electoral de Merkel es va quedar, però, a Berlín mentre la cancellera aprofitava el temps i intentava animar les zones afectades. La cap del govern alemany va preguntar als soldats per la seva feina, va agrair l'esforç dels voluntaris, va lloar "el boníssim treball conjunt" i va prometre ajut.

Merkel es va deixar a casa les botes d'aigua, però es va calçar unes robustes sabates tancades i es va abrigar amb una jaqueta gruixuda. Menys dissimulat a l'hora de fer servir el vestuari com a instrument electoral es va mostrar al seu costat el primer ministre bavarès, Horst Seehofer, que aspira a la reelecció al seu land una setmana abans dels comicis generals. Seehofer es va ficar en un abric prestat per la Creu Roja i es va calçar botes d'aigua. Una roba similar -la va portar per inspeccionar les zones inundades per l'Elba el 2002- va ajudar el llavors canceller socialdemòcrata, Gerhard Schröder, a revalidar mandat imposant-se en les eleccions a Edmund Stober.

Si aquell gest va permetre que Schröder fos més estimat, també Merkel reforçarà la seva simpatia acostant-se a unes zones catastròfiques que s'escampen per Àustria, Suïssa, Txèquia i Eslovàquia. De moment s'han trobat mortes deu persones com a conseqüència de les fortes pluges.

Política de talonari

La cancellera alemanya ja ha deixat clar que el seu govern pot augmentar encara més, en cas necessari, la suma d'ajut als damnificats. No obstant, la seva política de talonari també ha rebut en els últims dies força crítiques, i tot per haver fet unes promeses electorals que fins i tot companys de files de la seva formació, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), han dubtat que es puguin finançar.

Merkel vol apujar la subvenció a les famílies amb fills, aportar més diners a la formació de professors i a la digitalització d'escoles, invertir més en carreteres... Uns regals d'entre 20.000 i 28.000 milions d'euros que s'inspiren en els tradicionals programes socialdemòcrates. Per aquest motiu diaris com Die Welt i Süddeutsche Zeitung han titllat Merkel de "plagiadora". Però, de moment, la cancellera prefereix mirar cap a una altra banda. Cap a les riuades, per exemple.

stats