Publicitat
Publicitat

AUSTERITAT A EUROPA

Merkel lloa l’esforç de Grècia per superar la crisi

La cancellera visita Atenes per transmetre suport a Samaràs

Angela Merkel es va esforçar ahir a mostrar respecte i empatia per un país que, si bé es manté dividit, vol veure signes de superació de la crisi. En la seva visita a Atenes, la cancellera va donar suport al seu homòleg grec, Andonis Samaràs, també en clau electoral, però sobretot va simbolitzar un reconeixement als esforços de Grècia per complir amb l’austeritat de la troica.

Aquesta visita té poc a veure amb l’última que va fer Merkel a la capital grega, l’octubre de l’any 2012, quan la sortida de Grècia de la zona euro era al cap dels alemanys. Almenys dels de la Unió Social Cristiana (CSU), germans bavaresos de la Unió Democratacristiana (CDU) de la cancellera. Divuit mesos enrere les reformes d’Atenes tot just avançaven a empentes i rodolons. Era el punt àlgid d’una crisi que alguns creuen que a Europa ja s’ha acabat.

Merkel va ser rebuda amb tots els honors a l’aeroport d’Atenes per Samaràs. El primer ministre grec va voler aprofitar al màxim la visita llampec de la cancellera: primer al cotxe, camí del centre d’una ciutat amb carrers bloquejats, després durant una trobada amb empresaris, més tard al seu despatx i finalment durant un sopar en un restaurant a prop de l’Acròpolis.

La visita es va desenvolupar amb fortes mesures de seguretat. El dia abans havia explotat un cotxe bomba, no gaire lluny del despatx del Fons Monetari Internacional (FMI), que juntament amb la Comissió Europea i el Banc Central Europeu formen la troica.

Cop de mà a Samaràs

Amb la seva cara més empàtica, Merkel va lloar ahir Samaràs pels esforços reformistes impulsats durant tot aquest temps. El retorn de Grècia al mercat financer és una molt bona notícia, va raonar la cancellera alemanya. Abans-d’ahir el ministeri de Finances grec va comunicar l’emissió de deute públic a cinc anys i aquest èxit és “un senyal que la confiança en el país ha tornat”, va indicar Merkel en la roda de premsa conjunta amb Samaràs. “Grècia té a l’horitzó més oportunitats que dificultats. És un dia important”, va apuntar, mentre el seu homòleg grec aprofitava per destacar que comença una nova etapa: “Grècia ha aconseguit redreçar el rumb cap al creixement”, va dir.

Merkel va aprovar fins i tot ajudes concretes a Atenes -Alemanya participarà amb un préstec de 100 milions d’euros en la construcció d’un Institut d’Investigació Econòmica-, si bé, a canvi, espera més passos reformistes. “El camí encara no ha acabat”, va assenyalar la líder del govern alemany.

En les enquestes a les eleccions europees Samaràs va per darrere de l’esquerra de Syriza, principal força de l’oposició. La visita de Merkel també va ser un senyal de suport personal a Samaràs, el seu soci al Partit Popular Europeu, de cara precisament als pròxims comicis. Aquesta mostra de solidaritat de la líder alemanya és remarcable, ja que en els primers anys de la crisi l’actual premier grec -que va posar pedres en el camí al llavors cap del govern socialista, Iorgos Papandreu- era vist tant a Brussel·les com a Berlín com a part del problema i no de la solució.

Senyal als mercats

“Als mercats els agrada el suport de Berlín, a més de les reformes que ja s’han implantat a Grècia, però el simbolisme polític no és suficient”, definia la situació Iorgos Tzogopoulos, del think tank grec Eliamep, a la televisió alemanya Deutsche Welle. Encara queda molt per fer. Per això les visites dels polítics alemanys a Atenes s’han fet més freqüents.