Publicitat
Publicitat

Merkel endureix l’amenaça europea a Putin i reclama més sancions

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va acusar ahir Rússia de no complir la seva part de l’acord de Ginebra, firmat la setmana passada, i va avançar que els ministres d’Exteriors de la UE es reuniran “així que sigui possible” per estudiar noves sancions de caràcter no econòmic contra Rússia. Merkel va parlar per telèfon amb el president rus, Vladímir Putin, i li va transmetre el seu malestar per l’actitud de Moscou, alhora que va criticar la seva falta de mà dura en el desarmament dels grups pro-russos de l’est d’Ucraïna.

La cancellera ho va explicar en una roda de premsa prèvia a una trobada amb el primer ministre polonès, Donald Tusk, una de les veus europees que més fermesa ha reclamat per frenar Vladímir Putin. Merkel va dir que si Moscou no canvia d’actitud, la UE i el G-7 -integrat per Alemanya, França, la Gran Bretanya, Itàlia, el Canadà, els EUA i el Japó- estan disposats a elevar les sancions fins al “nivell dos”, que suposa bloquejos de comptes corrents i denegació de visats per a russos i ucraïnesos que es considerin responsables per l’escalada de tensió.

La cancellera va destacar que la falta de reconeixement de l’acord de Ginebra per part de Rússia ha tingut “un efecte en els separatistes de l’est d’Ucraïna”: ha augmentat la violència i ha contribuït a la desestabilització de la regió. Merkel va apuntar que ara cal trobar una “via pacífica” a Ucraïna que permeti aprovar una nova constitució i faciliti la convocatòria d’unes altres eleccions generals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF