Misc 09/06/2013

Manifestació contra manifestació a Turquia: bany de masses per a Erdogan a Ankara i protestes a Istanbul

Milers de persones tornen a concentrar-se a la plaça Taksim, sense policia i en un ambient relaxat, i els partidaris del primer ministre l'aplaudeixen massivament a la capital

Efe
2 min
Manifestants contra Erdogan a la plaça Taksim, a Istanbul / EFE

Istanbul / AnkaraDesenes de milers de persones s'han tornat a reunir aquest diumenge a la plaça de Taksim, a Istanbul, en una nova mostra de les protestes antigovernamentals que continuen al país.

"Taksim és a tot arreu, a tot arreu resistència" ha sigut el crit corejat a la plaça, en la qual s'amuntegaven unes 30.000 persones, amb molts milers més omplint el parc de Gezi, convertit ara en un campament de protesta.

Tot i així, l'ambient era relaxat. Els manifestants han arribat a retirar una de les barricades aixecades fa una setmana per aturar la policia, ja que avui no hi era.

"Taksim és el nostre, Istanbul és nostre", corejaven els manifestants, molts dels quals tornaven a demanar la dimissió del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

Les exigències d'aquest moviment ciutadà són: garanties de preservar el parc de Gezi –la defensa del qual ha sigut l'origen de les revoltes–, la prohibició del gas lacrimogen, l'alliberament dels detinguts en les protestes i la dimissió dels governadors d'Istanbul, Ankara i Adana.

La petició de perdó del governador d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, pels excessos comesos pels agents en la repressió de les protestes no sembla haver impressionat els manifestants. "Si ve aquí no serà bo per a ell, perquè la gent odia el partit del govern, Justícia i Desenvolupament (AKP)", opina Ege, un estudiant de 20 anys que fa 5 dies que està acampant al parc. "Aquestes declaracions únicament són un intent de mostrar davant la premsa internacional que no és tan dolent, que en el fons es preocupa per nosaltres, però no és cert", desconfia.

El mateix creu Ozlem Hatiray, professora i activista del sindicat de funcionaris KESK. "El que esperem del governador és que faci una declaració oficial per donar garanties que el parc no es toca", insisteix. "A més, el parc Gezi és només un símbol del que és ja una lluita molt més àmplia per les llibertats personals", conclou.

Mentrestant, a Ankara, la capital del país, hi havia la contramanifestació a favor d'Erdogan. El primer ministre ha rebut el suport de milers de partidaris. "La teva nació està amb tu", li deien.

"El poble ens va donar el poder i només el poble ens el pot treure", ha proclamat el primer ministre, que ha emplaçat els que es manifesten a enfrontar-se a ell i el seu partit a les urnes, en les eleccions locals del pròxim any. Erdogan ha insistit a qualificar de "saquejadors" els manifestants i els ha acusat d'agredir dones amb vel i d'haver entrat "amb sabates i ampolles de cervesa" en diverses mesquites, una infracció del precepte islàmic d'accés als temples.

Amb els seus seguidors cridant "Mantén-te ferm, no et dobleguis, el teu poble està amb tu" i "Estem orgullosos de tu", Erdogan ha denunciat suposats actes vandàlics i ha advertit que "els drets i les llibertats no s'aconsegueixen amb la violència sinó dins de la llei".

stats