Publicitat
Publicitat

Maduro fa una crida al diàleg i a la pau a Veneçuela en un article al 'New York Times'

El president veneçolà critica que el govern dels EUA "està al costat de l'1%" que vol portar Veneçuela a "una època en què el 99% estava exclòs de la vida política"

El diari 'New York Times' ha donat veu aquest dimecres al president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que hi ha publicat un article d'opinió sobre les protestes que sacsegen el país llatinoamericà des de fa gairebé dos mesos. Sota el títol "Una crida a la pau des de Veneçuela", el líder chavista exposa la seva versió del que està passant a Veneçuela.

Recollim a continuació 10 parts destacades de l'article:

1. S'ha vulnerat el dret de reunió? "Com a exsindicalista, crec profundament en el dret d'associació i el deure cívic de manifestar preocupacions legítimes a través de la protesta pacífica amb la finalitat de garantir que la justícia prevalgui".

2. Qui es manifesta? "La major part de les protestes contra el govern s'estan duent a terme per part dels sectors més rics de la societat, que s'oposen i tracten de revertir els èxits del procés revolucionari, que han beneficiat la immensa majoria del poble veneçolà".

3. Qui són els violents? "Les protestes no han rebut cap suport als barris pobres i de classe obrera".

4. Què busquen els manifestants? "Tenen només un objectiu: el derrocament inconstitucional del govern escollit democràticament. Els líders antigovernamentals ho van deixar clar quan van llançar la campanya al gener, es van comprometre a 'crear caos al carrer'".

5. Les forces de seguretat han actuat amb violència? "Una petita minoria de les forces de seguretat també han participat en actes violents, i diverses persones han mort com a resultat d'això. Aquests són fets il·legals i lamentables, i el govern veneçolà ha respost arrestant-los".

6. Es repararà a les víctimes? "Cada víctima mereix justícia, i cada autor –ja sigui un defensor o opositor del govern– haurà de retre comptes per les seves accions".

7. Què opina de la reacció dels Estats Units? "Als Estats Units aquests fets s'han representat d'una manera diferent, i els manifestants s'han descrit àmpliament com a 'pacífics', i en canvi diuen que el govern és violent i repressiu [...]. En realitat el govern dels EUA està del costat de l'1 per cent que vol portar el nostre país de nou a una època en què el 99% estava exclòs de la vida política i només l'elit, incloent-hi les empreses dels EUA, es beneficiava del petroli de Veneçuela".

8. El govern dels EUA és còmplice de l'oposició violenta? "El govern nord-americà va donar suport al cop del 2002 [contra Hugo Chávez] i va reconèixer immediatament el govern colpista tot i el seu comportament antidemocràtic".

9. Què opina de les possibles sancions? "El Congrés dels EUA està decidint si imposarà sancions per castigar Veneçuela; sancions que al final afectarien els sectors més pobres de la nostra nació".

10. Quina és la solució? "Ara és el moment del diàleg i la diplomàcia. A Vençuela hem estès la mà a l'oposició [...]. Veneçuela necessita pau. Veneçuela necessita el diàleg, i Veneçuela ha de seguir endavant. Donem la benvinguda a qualsevol persona que sincerament vulgui ajudar a arribar a aquests objectius".PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF