CRISI DIPLOMÀTICA
Misc 07/08/2013

Madrid i Rabat decidiran on ha de complir la pena el pedòfil

L'Audiència Nacional decreta presó incondicional per a Galván

Joan Faus
2 min

Madrid.Una setmana després de ser indultat per error al Marroc, el pederasta espanyol Daniel Galván, de 67 anys, torna a ser a la presó, però en una d'espanyola. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va decretar ahir el seu ingrés al penal de Soto del Real -adduint risc de fuga i gravetat dels fets-, on s'estarà fins que es resolgui la seva possible extradició al Marroc o s'acordi que compleixi a Espanya els 27 anys que li queden de condemna per haver abusat d'onze nens d'entre 2 i 14 anys al regne alauita.

La crisi diplomàtica entre Madrid i Rabat que ha provocat l'escàndol va començar a solucionar-se ahir amb la reunió tècnica que van mantenir representants dels dos països i amb l'empresonament de Galván, que va ser detingut a Múrcia dilluns, després que el rei Mohamed VI es veiés forçat diumenge, per la pressió del carrer, a revocar-ne l'indult i les autoritats marroquines dictessin una ordre d'arrest internacional contra ell.

El pedòfil -que va rebre el perdó reial juntament amb 47 presos més- està en els llimbs jurídics. En principi, l'ordre de detenció de Galván implica que l'extraditin al Marroc, però tot sembla indicar que ni Madrid ni Rabat ho desitgen, a banda del detingut. A més, segons el conveni vigent, Espanya i el Marroc no s'extradeixen presos nacionals.

La decisió final s'acabarà d'abordar en els pròxims dies o setmanes entre els dos executius i dependrà també de la posició de l'Audiència Nacional, que de moment espera rebre tota la documentació del cas. Així, la trobada d'ahir a la tarda va ser el primer pas per anar abaixant la tensió. La reunió entre representants dels ministeris de Justícia i Afers Exteriors dels dos països era el primer contacte oficial públic d'ençà que va esclatar la polèmica, però, sobretot, va suposar la desitjada fotografia per demostrar que els dos governs s'estan movent per solucionar la patinada diplomàtica, que va sorgir poc després de la visita del rei Joan Carles al Marroc.

Després de la trobada, d'una hora i mitja, el director general de Cooperació Jurídica Internacional i Relacions amb les Confessions del ministeri de Justícia, Ángel Llorente, va explicar que el cas de Galván va ser l'únic de què es va parlar "perquè és l'únic indult que ha estat anul·lat". És a dir, que no es va abordar la situació dels altres 29 reclusos espanyols en presons marroquines que el govern central volia repatriar perquè continuessin complint condemna a l'Estat però que el Marroc va alliberar per error juntament amb els altres 18 espanyols de qui, justament, es demanava l'indult.

Silenci sobre la resta de presos

Com que Galván formava part del grup dels que teòricament havien de ser traslladats a Espanya, Llorente va afirmar que és una "possibilitat bastant raonable" que compleixi la pena a l'Estat. "És un element a considerar probablement per la justícia espanyola i serà una de les peticions que facin els marroquins", va afegir en declaracions als periodistes.

D'altra banda, el ministre de Justícia marroquí, Mustafà Ramid, va dir, en un canal de televisió del seu país, que només hi ha dos escenaris viables per a Galván: que compleixi la resta de la seva condemna a Espanya o que les autoritats espanyoles obrin un nou procés basant-se en la documentació aportada per Rabat, segons informa l'agència Europa Press. El serial continua.

stats