Misc 30/06/2013

L'oposició d'Egipte reuneix 22 milions de firmes

Ara
2 min
Un grup opositor amb cartells i targetes vermelles per fer fora el president, Mohammed Mursi.

BarcelonaLes tendes de campanya han tornat a ocupar la plaça Tahir. Els opositors al president islamista d'Egipte, Mohammed Mursi, han convocat avui grans manifestacions, coincidint amb el primer aniversari de la seva investidura. Ahir van anunciar que han recollit 22 milions de firmes exigint la dimissió del president i la convocatòria d'eleccions anticipades. L'exèrcit està en alerta a tot el país i ha advertit que pot intervenir si els polítics no poden controlar el carrer.

Diverses seus dels Germans Musulmans, la confraria islamista que dóna suport al partit de Mursi, van ser atacades divendres: almenys sis persones han mort en els xocs d'aquesta setmana. Entre les víctimes mortals hi ha un estudiant nord-americà de 21 anys que col·laborava com a professor d'anglès amb una ONG.

Els Estats Units van fer una crida al diàleg i van evacuar el personal diplomàtic no essencial, mentre recomana als seus ciutadans que no viatgin al país àrab. De visita oficial a Sud-àfrica, el president nord-americà, Barack Obama, va recordar que els "EUA donen suport a la democràcia d'Egipte" sempre que s'actuï de manera pacífica. Obama ha assegurat que "govern i oposició haurien d'iniciar un acostament, perquè amb el bloqueig actual del país tothom hi perd".

Al Caire s'han instal·lat campaments de les faccions rivals. Els simpatitzants de Mursi s'han reunit al davant d'una mesquita a la perifèria de la capital. Els opositors han tornat a la plaça Tahrir, epicentre del moviment revolucionari que va derrocar Hosni Mubàrak a principis del 2011. Acusen Mursi i els Germans Musulmans d'haver segrestat la revolució per imposar la seva agenda, i el qüestionen per accelerar la islamització sense respectar la pluralitat i per censurar la premsa.

Els Germans Musulmans condemnen els detractors per haver-se aliat amb els lleials a Mubàrak per muntar un cop d'estat contra el primer govern elegit democràticament de la història d'Egipte.

stats