MÀXIMA ALERTA AL PRÒXIM ORIENT
Misc 07/08/2013

Londres i Washington evacuen el Iemen

Intercepten una conversa entre els líders d'Al-Qaida per fer "una cosa gran" abans del final del Ramadà

A. Cowell / N. Arrabyee
4 min

The New York Times / Londres/sanà.Després de dies d'alertes i de tenir tancades les ambaixades, els Estats Units i la Gran Bretanya han intensificat les mesures de seguretat al Iemen. Washington va ordenar a tots els seus ciutadans no implicats en "tasques d'emergència" que surtin del país, i Londres va anunciar la retirada del seu personal diplomàtic de la capital, Sanà, pels "creixents problemes de seguretat". Les autoritats nord-americanes i britàniques no van aclarir quanta gent s'ha evacuat del país més pobre del món àrab.

L'evacuació arriba l'endemà que els serveis secrets nord-americans anunciessin que havien interceptat correus electrònics del líder d'Al-Qaida en què ordenava al cap de la filial del grup al Iemen que organitzés un atac a partir de diumenge passat. Davant d'això l'administració Obama va decidir tancar la setmana passada gairebé dues dotzenes de missions diplomàtiques al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica i emetre una alerta en què desaconsellava als seus ciutadans viatjar a aquestes regions.

Poc abans de les advertències nord-americanes i britàniques, responsables militars iemenites havien anunciat que almenys quatre homes, sospitosos de pertànyer a Al-Qaida, havien mort en un atac amb drones , avions no tripulats nord-americans, que actuen habitualment al sud del país per combatre la xarxa terrorista. Uns oficials que demanaven l'anonimat van explicar que després un helicòpter militar iemenita va ser enderrocat a la mateixa zona. El general de brigada Hussein Saleh Maixaba, que comandava una unitat responsable de la protecció de les instal·lacions petrolieres, va morir en aquest segon atac, juntament amb sis soldats i quatre tripulants. No hi va haver supervivents.

El president del Iemen, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, va expressar la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes i va assegurar que els "terroristes sabotejadors" que havien perpetrat l'atemptat serien localitzats i castigats.

En aquest context, el departament d'Estat va advertir els nord-americans "del nivell d'alerta d'alta seguretat al Iemen a causa de les activitats terroristes i els disturbis civils" i va recomanar als seus ciutadans que marxessin del país "immediatament". El comunicat recordava: "El setembre del 2012 una turba va atacar el complex de l'ambaixada dels EUA. Les manifestacions continuen en diverses parts del país i poden intensificar-se i tornar-se violentes ràpidament".

Torna el fantasma d'Al-Qaida

El govern afegeix que "les organitzacions terroristes, com Al-Qaida a la Península Aràbiga, continuen actives a tot el Iemen" i alerta del perill per als ciutadans i les instal·lacions occidentals. El Pentàgon va informar que des de la matinada de dimarts les forces aèries nord-americanes havien començat l'evacuació de personal. També va aclarir que Defensa mantenia una part dels seus efectius sobre el terreny per "supervisar la situació". Londres es va limitar a dir que tancava l'ambaixada a Sanà i que retirava tot el seu personal del país, sense aclarir la naturalesa específica de l'amenaça.

La setmana passada els serveis d'espionatge nord-americans van interceptar les comunicacions entre Ayman al-Zawahiri, l'egipci que va succeir Ossama bin Laden al capdavant d'Al-Qaida, i Nasser al-Wahayshi, responsable d'Al-Qaida a la Península Aràbiga (AQPA), amb seu al Iemen. Segons responsables d'intel·ligència nord-americans i responsables del govern, les converses es poden considerar una de les amenaces més greus contra els interessos nord-americans i occidentals des dels atemptats de l'11 de Setembre del 2001.

Les converses constaten que l'estructura de la xarxa s'ha reorganitzat per descentralitzar-la en les franquícies de l'organització a l'Àfrica, l'Àsia i el Pròxim Orient. Segons s'ha filtrat, Al-Zawahiri i Al-Wahayshi parlaven de fer "alguna cosa gran" abans que s'acabi el Ramadà, el mes sagrat dels musulmans, a finals d'aquesta setmana. L'alerta de seguretat es va estendre a alguns dels aliats dels Estats Units a Europa: la Gran Bretanya, França, Alemanya i Noruega.

En els últims anys, la filial d'Al-Qaida al Iemen ha planificat una sèrie d'atacs potencialment espectaculars, inclòs un intent de fer esclatar un avió transatlàntic sobre Detroit el dia de Nadal del 2009. Mesos abans, un atacant amb una bomba implantada quirúrgicament al seu cos havia intentat assassinar un responsable dels serveis secrets de l'Aràbia Saudita i membre de la família reial. Des d'aleshores Riad és un dels principals col·laboradors dels serveis secrets nord-americans en la lluita contra la xarxa al Iemen. Washington assegura que en tots dos casos les bombes havien estat construïdes per la mateixa persona.

L'Aràbia Saudita i el Iemen

Funcionaris nord-americans han identificat el constructor de bombes en tots dos casos com a Ibrahim al-Assiri, líder d'Al-Qaida al Iemen, a qui l'administració Obama ha intentat matar amb una campanya d'atacs amb avions no tripulats. No quedava clar, però, si l'atac de la matinada de dimarts tenia també aquest objectiu.

AQPA es va fundar a començaments del 2009 com a resultat de la fusió de les branques iemenita i saudita de l'organització. Entre els seus combatents hi ha homes que havien lluitat contra la invasió soviètica de l'Afganistan a finals dels anys 80. Després dels atemptats de l'11-S alguns dels membres de la cúpula saudita van ser detinguts i el líder del grup iemenita Abu Ali al-Hariti va ser víctima d'un atac amb drones . Els dos grups es donaven per desarticulats a finals del 2003 però s'han recompost. Al Iemen fins a 23 membres de l'organització, entre els quals el mateix Al-Wahayshi i el seu comandant en cap, Qasim al-Raimi, van aconseguir fugir d'una presó excavant un túnel. Segons els càlculs de la Casa Blanca, l'organització ja compta al Iemen amb més d'un miler de combatents.

stats