Publicitat
Publicitat

Londres acusa Espanya de violar la seva sobirania per les incursions a Gibraltar

El ministeri d'Afers Estrangers respon que, segons el parer d'Espanya, "aquestes aigües són espanyoles"

El govern britànic ha acusat aquest diumenge Espanya de " violar la sobirania del Regne Unit" per les "repetides incursions" de vaixells de les forces de seguretat espanyoles en aigües pertanyents a Gibraltar. En un comunicat, el secretari d'estat britànic d'Afers Estrangers, Hugo Swire, ha expressat que les naus espanyoles han estat "perseguint vaixells que podrien haver comès delictes", però ha considerat "inacceptable" i "il·legal" l'operació.

"El 9 d'agost vaixells estatals espanyols van entrar repetidament en aigües del territori britànic de Gibraltar sense notificar-ho a les autoritats gibraltarenyes", ha apuntat el secretari d'Estat a la nota. "Entenem que els espanyols estaven perseguint vaixells que podrien haver comès delictes. No obstant això, és totalment inacceptable i il·legal, d'acord amb la legislació marina internacional, entrar a les nostres aigües sense notificar-ho".

El representant de la diplomàcia del Regne Unit ha assegurat que Londres afrontarà "urgentment" amb "les autoritats espanyoles" aquesta " clara violació" de la sobirania britànica per "un altre país de la Unió Europea". L'agència de notícies britànica PA recull també avui unes declaracions del ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, en què qualifica d'"indignant" la situació.

Segons Picardo, efectius de la Marina espanyola han acompanyant el Servei de Vigilància Duanera (SVA) en una operació desenvolupada durant els dos últims dies. Picardo insisteix que les forces de seguretat espanyoles haurien haver-se posat en contacte amb la Policia de Gibraltar, ja que tenien clar que la persecució dels delinqüents els portava a territori britànic.

La resposta espanyola

El ministeri d'Afers Estrangers ha respost a les acusacions del govern britànic en relació a la suposades "incursions" de vaixells espanyols en aigües pròximes a Gibraltar afirmant que, per a Espanya, " aquestes aigües són espanyoles". Segons han indicat a Efe fonts diplomàtiques, els vaixells espanyols fan "tasques de control rutinàries contra diferents activitats il·legals, com pot ser el contraban de tabac o la pesca il·legal". Les mateixes fonts han indicat que Espanya té " l'obligació" de vetllar pel compliment de la normativa de la Unió Europea.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF