Internacional 16/06/2013

La policia turca fa servir gas pebre per dispersar els detractors d'Erdogan a la principal via comercial d'Istanbul

La tensió no es rebaixa: agents barren al pas a la plaça Taksim i dispersen manifestants amb gasos lacrimògens i canons d'aigua

Efe
2 min

IstanbulEl xoc entre manifestants turcs i la policia continua aquest diumenge amb diverses manifestacions convocades contra el govern d'Erdogan a ciutats com Istanbul o Ankara. La tensió creix encara més després dels enfrontaments d'aquesta matinada, quan els agents han desallotjat per la força la simbòlica plaça Taksim i el parc Gazi d'Instanbul. Els agents antiavalots han disparat gasos lacrimògens al cèntric carrer Istiklal d'Istanbul, per impedir que un grup de manifestants s'acostés a la plaça de Taksim, envoltada per un fort cordó policial. La policia també ha utilitzat gasos lacrimògens i canons d'aigua.

"A partir d'ara, qualsevol persona que es trobi allà, es considerarà un membre d'organització terrorista a ulls de l'Estat", ha advertit el ministre d'Afers Europeus, Egemen Bagis, en una entrevista a la televisió 'A Haber'.

L'avís ve precedit de la intensa nit i matinada d'enfrontaments amb la policia per fer fora tots els 'indignats' de la plaça Taksim, una operació que ha deixat 44 ferits, segons fonts del govern.

L'accés a la plaça està fortament blindat amb un gran nombre de furgons policials. Les autoritats també han tancat el port de Besiktas, el més proper a Taksim, per impedir l'arribada de manifestants des dels barris de la part asiàtica de la ciutat.

L'ampli desplegament policial posa en dubte, de fet, que s'arribi a celebrar la gran manifestació prevista per aquesta tarda, convocada per la plataforma Solidaritat Taksim, que ha fet una crida per arribar a concentrar un milió de manifestants a la plaça. La manifestació contrària al govern d'Erdogan coincidirà amb una altra en favor de l'executiu turc.

A Ankara, la policia també ha utilitzat gasos lacrimògens per dispersar una marxa fúnebre de manifestants contraris al govern en què homenatjaven un jove mort per un tret dels agents en l'esclat de la violència fa dues setmanes.

Els mètodes durs del govern, de fet, han estat criticats durament per l'oposició i per alguns sindicats, que acusen Erdogan "d'esclafar el seu poble per satisfer les seves aspiracions autoritàries".

stats