Misc 13/06/2013

Lisboa repta el Constitucional i no pagarà la paga extra al juny

El govern justifica que ha de complir amb el dèficit

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Alguns eurodiputats van rebre ahir el president portuguès a Estrasburg amb xiulets.

Barcelona.Per a un funcionari o un pensionista portuguès cobrar una paga extra s'ha convertit en una missió impossible. El setembre del 2011, el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, va anunciar que retallava les pagues extres del 2012. El juliol d'aquell any, el Tribunal Constitucional va considerar la mesura il·legal perquè no era extensiva a tots els treballadors i va obligar el govern a tornar a pagar el 2013 els extres corresponents. Però l'executiu conservador el va desobeir en els pressupostos d'aquest any. El Constitucional va tornar a respondre: calia pagar puntualment la paga extra tant al juny com al desembre.

Però no serà així. Segons una deliberació del consell de ministres celebrat divendres i a la qual va tenir accés l'agència estatal Lusa -el govern no va dir-ne res en els dos comunicats que va enviar a la premsa-, Lisboa ajornarà la devolució de la paga extra a funcionaris i pensionistes ordenada pel Constitucional per poder complir els objectius trimestrals del dèficit que li exigeix Brussel·les.

La recepta que ha trobat Passos Coelho és pagar l'extra a terminis. Els més perjudicats seran els treballadors del sector públic amb sous de més de 1.100 euros al mes, que no rebran la paga completa fins al novembre, ja gairebé a tocar de la de Nadal. Els funcionaris que cobren entre 600 i 1.100 euros en rebran una part abans que s'acabi aquest mes, mentre que els que cobren menys de 600 euros al mes la tindran a finals de juny. Al seu torn, un 90% dels pensionistes rebran la paga extra al juliol.

L'escletxa legal a la qual s'ha aferrat el govern conservador per defensar aquesta mesura és que encara no s'ha aprovat el nou pressupost que conté la reposició de la retallada en pagues extres que va tombar el Constitucional a l'abril. Llavors Passos Coelho es va veure obligat a retallar 1.350 milions d'euros extres per complir les exigències de la troica . Aquestes mesures, de fet, repercutien sobre els mateixos funcionaris: més hores de feina, menys vacances i menys salari.

Xoc de legitimitats

Qui té l'última paraula per decidir aquesta mesura és el president de la República, Aníbal Cavaco Silva, que ahir va demanar al Parlament Europeu que flueixi el crèdit per a les empreses portugueses asfixiades pel rescat. El PSD, el principal partit de la coalició de govern, confia que el decret excepcional que permet saltar-se la decisió del Constitucional estarà a punt a final de mes.

L'oposició va exigir una resposta ferma de Cavaco, una figura controvertida a Portugal, ja que va portar els pressupostos al Constitucional just després de promulgar-los.

stats