OBSERVATORI D'EUROPA
Misc 04/08/2013

L'hereva de Berlusconi

i
Carme Colomina
3 min

Es diu Marina. La setmana que ve farà 47 anys. Presideix el hòlding familiar Fininvest i el grup editorial Mondadori -un caramel que li va prendre a la seva germanastra Barbara, aspirant a controlar la primera editorial d'Itàlia-. Té un marit de qui es va enamorar veient-lo ballar El llac dels cignes a la Scala de Milà, i uns pòmuls que ja han passat pel quiròfan. És la veritable hereva de Silvio Berlusconi, i ara també la volen al partit, tot i que ella sempre ha negat tenir aspiracions polítiques.

El Poble de la Llibertat (PdL) ha quedat decapitat. El Cavaliere desfulla la margarita per decidir quina de les seves luxoses residències li farà de gàbia d'or durant uns quants mesos. Algú altre haurà de "salvar el país" en nom seu. I la cadira d'Angelino Alfano ha començat a tremolar. L'actual ministre de l'Interior del govern d'Enrico Letta ha estat el delfí, l'home de confiança i l'executor de feines menys nobles. Com el 2008, quan l'advocat sicilià era ministre de Justícia i va aprovar una llei que garantia la immunitat penal de l'aleshores primer ministre Berlusconi. Només un any després el text era declarat inconstitucional. Alfano ha estat el facilitador fidel, però també un polític amb poc carisma i sense el pes d'un cognom. Al PdL n'hi ha que comencen a evocar dinasties. Que apunten cap als clans dels Kennedy o dels Bush. Potser també podrien mirar més a prop. Cap a una altra Marina, Marine Le Pen agafant el relleu del seu pare com a líder transformadora de l'extrema dreta francesa.

La premsa italiana ja parla de la investidura simbòlica de Marina. Un sopar al Palazzo Grazioli, la residència romana de Silvio Berlusconi, dilluns passat, amb tota la cúpula del partit i, per primer cop, amb l'assistència de la primogènita del Cavaliere va ser per a molts l'escenificació d'un debut. Els negocis del pare l'han situada entre les empresàries més riques, segons la revista Forbes , i ella li ha correspost sempre amb una fidelitat absoluta, denunciant les "caceres de bruixes" que el condemnaven i fent-li costat, fins i tot, en el judici pel cas Ruby. Fa només uns mesos carregava en una entrevista contra "la justícia malalta" que pot "destruir un país".

La força del cognom

Encara n'hi ha que dubten al partit del carisma de Marina per liderar el centredreta i ressuscitar Força Itàlia, però ella té la potència d'un cognom que, per incredulitat de qualsevol observador forà, va tornar a replegar un 30% dels vots en les últimes eleccions generals. És un relleu controlat. Segons explicava ahir el diari Libero , una veu del berlusconisme, la idea del Cavaliere seria -paradoxalment- inspirar-se en el Moviment 5 Estrelles del còmic Beppe Grillo per dirigir des de casa, i a través de la xarxa, una formació renovada, que tindria la seva filla com a cap visible. Una mena de Força Itàlia 2.0. Un lífting berlusconià per a un partit tocat de mort. Què en pensa Angelino Alfano? Una enquesta de Libero publicada divendres deia que el 32% de votants del Poble de la Llibertat vol que l'actual ministre de l'Interior prengui el relleu al capdavant del partit i, en canvi, només un 15% confiaria en l'hereva. El seu pare, però, no té dubtes. Els interessos familiars estarien en bones mans. Tot i que els més malintencionats diuen que si Marina no entra en política és perquè ja té prou feina reconduint les pèrdues econòmiques d'alguns dels seus negocis.

stats