Misc 05/06/2013

L'extensió i la insistència de les pluges, factors clau

Miquel Bernis
1 min
El nivell de l'aigua va superar el metre a Pirna.

MeteoròlegNo és estrany que a l'estiu plogui amb ganes a Centreeuropa, i de fet en ciutats com Viena i Praga el juliol acostuma a ser el mes més plujós de l'any, a causa dels xàfecs i tempestes sobtats que hi descarreguen. Però cinc dies de pluges incessants estan provocant una situació de crescuda dels rius com l'Elba o el Danubi amb molt pocs precedents a la regió. Us heu d'imaginar que una àrea tan extensa com els Pirineus rebés pluges continuades de més de 200 litres en una setmana, amb pics de fins a 500 litres en alguns punts.

Tot i així, és possible que aquestes quantitats no us semblin exagerades per cinc dies de pluja, i és possible també que recordeu aiguats recents al Mediterrani amb quantitats de pluja similars, caigudes, ja no en cinc dies, sinó en poques hores, però el caràcter tan general de les precipitacions abundants i continuades és el que ha provocat la catàstrofe en aquest episodi.

El factor diferencial

Al Mediterrani estem acostumats a aiguats més violents, però gairebé sempre molt més locals. Estem avesats a rierades que s'enduen cotxes, però no a imatges de pobles sencers en els quals es pot navegar.

Per trobar algun episodi similar a casa nostra caldria tirar enrere fins al novembre del 1982, quan van caure 550 litres a la Molina en tres dies i, entre altres rius, el Segre es va desbordar a Lleida.

Les pluges més fortes ja han passat a Centreeuropa, però els pròxims dies és probable que els ruixats intermitents continuïn caient a les regions afectades, com a mínim fins al cap de setmana.

stats