Misc 21/08/2013

L'exèrcit escapça la cúpula dels Germans Musulmans

L'arrest del líder espiritual, Mohammed Badie, és el cop més dur des del 1952

Ricard G. Samaranch
3 min
L'exèrcit escapça la cúpula 
 Dels Germans Musulmans

El CaireEls Germans Musulmans van rebre ahir un nou cop dur en l'ofensiva del govern egipci per eradicar l'organització islamista: l'arrest del seu guia suprem, Mohammed Badie. Tot i que la confraria va organitzar ahir noves protestes desafiant el toc de queda imposat per l'exèrcit, el volum de manifestants no va superar en cap cas els centenars de persones, cosa que es podria interpretar com un signe de desmoralització de la militància. Caldrà esperar al divendres vinent, dia festiu i tradicional per a les protestes, per avaluar la fortalesa de les mobilitzacions.

Badie va ser arrestat a la matinada en un apartament situat a prop de la mesquita de Rabà al-Adauiya, que va ser el centre neuràlgic de les protestes islamistes fins dimecres passat, quan el campament va ser desallotjat brutalment. De fet, en les manifestacions de rebuig per aquesta operació va morir el seu fill, Ammar Badie, de 37 anys, per dos trets al cap. El líder espiritual de la confraria està acusat d'incitar a la violència, el mateix càrrec que pesa contra els altres líders islamistes detinguts. La televisió pública egípcia va donar a conèixer la notícia oferint imatges de Badie assegut amb gest seriós en una comissaria.

Amb la caiguda del líder espiritual, la pràctica totalitat de la cúpula de la confraria està entre reixes. Durant l'última setmana, centenars dels seus seguidors han mort i prop d'un miler han estat detinguts. Tot i que l'històric moviment islamista s'ha passat la major part dels seus 85 anys d'història a la clandestinitat, no patia una repressió tan dura des de la revolució del 1952, liderada per Gamal Abdel Nàsser.

Durant l'era Mubàrak, els seus dirigents eren arrestats de manera cíclica, però el guia suprem sempre se n'havia lliurat. El fet que les autoritats hagin creuat aquesta línia vermella envia el senyal que estan disposats a arribar fins al final en la seva estratègia d'esclafar el moviment. La Casa Blanca va criticar l'arrest de Badie en considerar que és contrari al compromís de l'exèrcit d'apadrinar un "procés polític inclusiu".

Poques hores després de l'arrest, una pàgina web afiliada al braç polític de la confraria, el Partit de la Llibertat i la Justícia, va anunciar el nomenament de Mahmud Ezzat, mà dreta de Badie, com a nou líder interí. No obstant, posteriorment el mateix partit ho va desmentir. "El guia suprem el tria el consell nacional, que encara no s'ha reunit. Per tant, Mohammed Badie continua en el càrrec. Ara bé, mentre estigui retingut, el número dos, Mahmud Ezzat, assumirà temporalment les seves tasques administratives", va declarar a l'ARA un portaveu del partit. L'organització va convocar ahir una roda de premsa i va demanar als seus seguidors que mantinguin l'onada de protestes.

La persecució judicial no es limita als líders islamistes. Fins i tot al Nobel de la pau Mohamed ElBaradei li podria tocar el rebre. Ahir es va saber que el 19 de setembre se celebrarà una vista per determinar si és processat per "trair la confiança de la nació". El seu únic "delicte" és haver dimitit del seu càrrec de vicepresident dimecres passat com a resposta a la matança al Caire. La pena a què s'enfronta és lleu, però simbòlica, ja que posa en dubte les promeses del general Al-Sissi, l'home fort del nou règim, de llibertat i democràcia.

A la caça dels partits islamistes

El comitè format per deu reconeguts juristes i encarregat de redactar les esmenes de la Constitució va presentar ahir al president interí del país el seu esborrany. Segons s'ha filtrat a la premsa, el text prohibeix la formació de partits de base religiosa, cosa que podria suposar la desaparició de les forces islamistes del sistema polític del país. Si bé l'esborrany manté la xaria o llei islàmica com a font d'inspiració de l'ordre legal, elimina un controvertit article que definia la llei d'acord amb la interpretació ultraconservadora que en fan els moviments salafistes. El text se sotmetrà a un comitè de 50 representants de la societat, i es votarà en referèndum.

stats