POLS AL CAIRE
Misc 27/08/2013

L'exèrcit egipci recorre als imams

Els militars engeguen una campanya religiosa per convèncer els soldats d'atacar els islamistes

D. Kirkpatrick / M. El Sheikh
3 min

The New York Times / El Caire.L'exèrcit egipci ha allistat erudits musulmans en una campanya de propaganda per convèncer soldats i policies que tenen el deure religiós d'obeir les ordres d'utilitzar força letal contra els partidaris del president derrocat, Mohammed Mursi.

La campanya evidencia que els generals estan preocupats per la insubordinació en les seves files, després que les forces de seguretat matessin centenars de ciutadans egipcis que es manifestaven contra el cop a Mursi, en un nivell de violència contra civils sense precedents en la història moderna del país.

El recurs a la religió per justificar les morts també és un bon exemple per mesurar fins on arriba la determinació dels militars per trencar el principal pilar del suport a l'expresident Mursi: les bases islamistes dels Germans Musulmans. De fet, després de fer caure Mursi en nom de la tolerància, la inclusivitat i la fi del mandat de la religió, l'exèrcit recorre ara precisament als missatges dels líders espirituals a la tropa, que sonen sorprenentment similars als arguments dels militants radicals. Uns missatges que criden a la violència contra els opositors polítics, als quals acusen d'infidels.

"El Profeta permet combatre'ls"

"Si algú us intenta dividir, mateu-lo, sigui qui sigui", diu Ali Gomaa, antic muftí sota el mandat de l'expresident Hosni Mubàrak, en un vídeo fet pel departament d'Afers Morals de l'exèrcit. "El Profeta ens permet combatre'ls amb la santedat i la grandesa de la sang", continua, comparant els opositors al cop militar amb els membres d'una antiga secta islàmica que alguns estudiosos consideren infidels. El vídeo anava dirigit a soldats i policia antidisturbis de tot el país.

En un altre vídeo, Salem Abdel Galil, erudit que formava part del ministeri encarregat de supervisar les mesquites sota el mandat de Mubàrak, qualifica els Germans Musulmans d'"agressors que s'han de penedir davant de Déu". "Si continuen així, no els empara ni la religió ni la raó o la lògica", diu en la gravació Abdel Galil, afegint que "fer servir les armes quan faci falta contra aquests enemics" és el deure de les forces armades.

En un escrit a la seva pàgina de Facebook diumenge a la nit, Galil va aclarir que els seus comentaris anaven dirigits als "terroristes que ataquen l'exèrcit" i no als partidaris de Mohammed Mursi, i que el vídeo difós pels militars havia estat editat per distorsionar-ne el significat.

Amr Khaled, un teleevangelista popular entre els musulmans joves, va abordar específicament la qüestió de la insubordinació en un altre vídeo dirigit als soldats. "No obeeixes el teu comandant?", preguntava, i afegia: "Tu, que ets un recluta de l'exèrcit egipci, estàs fent una tasca per a Déu Totpoderós!"

El portaveu de l'exèrcit, el coronel Ahmed Aly, va explicar al New York Times que els militars celebren "trobades culturals mensuals" sobre diversos temes, inclosa la religió, i que Gomaa, l'antic muftí, és un dels que hi han participat per "donar lliçons als oficials".

No queda clar, però, en quin moment l'exèrcit va filmar els discursos ni quan els va distribuir entre les tropes. Alguns han estat penjats a internet aquest cap de setmana, en una nova demostració de força del govern del general Abdulfattah al-Sissi.

Diumenge, un tribunal egipci va començar el judici contra els principals líders dels Germans Musulmans arrestats durant la repressió. En un altre tribunal, començava també el nou judici contra Mubàrak, alliberat la setmana passada, per les acusacions d'haver ordenat l'assassinat de civils. S'espera que els seus advocats el defensin argumentant que les forces de seguretat van actuar de manera "continguda", en comparació amb la violència viscuda al país després del cop militar.

Alguns analistes polítics diuen que la preocupació per la insubordinació és comprensible, perquè les files de l'exèrcit i la policia antidisturbis estan formades bàsicament per centenars de milers d'homes que compleixen el servei militar obligatori. Més de 1.100 civils han mort al país des del 14 d'agost, i molts dels membres de l'exèrcit probablement han perdut algun familiar o han viscut la carnisseria en primera persona.

Els discursos dels clergues gravats en vídeo respiren "por a la desobediència", diu Emad Shahin, un analista polític de l'American University del Caire. "Ara entrarem en guerres de fàtues", adverteix. El nou govern "està lliurant una guerra sense quarter i utilitza totes les armes que té a les mans, incloses les fàtues religioses, per deshumanitzar els seus oponents i justificar-ne l'assassinat".

El professor Shanin recorda declaracions similars fetes per un clergue durant el mandat del president Gamal Abdel Nasser quan va perseguir els Germans Musulmans després d'arribar al poder el 1950. El govern de Nasser va publicar-les en un pamflet sota el títol d'Els Germans del Dimoni .

Però alguns partidaris de Mursi intenten girar la truita, argumentant que el general Al-Sissi és l'agressor que va dividir el país quan va fer caure un govern legítim i elegit democràticament.

stats