PRIMAVERA ÀRAB
Misc 08/08/2013

L'exèrcit egipci es prepara per assaltar els islamistes

Fracassada la mediació internacional, el govern desallotjarà les acampades

D. Kirkpatrick / K. Fahim
3 min
SUPORT A MURSI Un eslògan a favor de Mursi en forma de galetes al campament de Ciutat Nàsser.

The New York Times / El Caire.El president interí d'Egipte va dir ahir que els emissaris estrangers havien fracassat en l'intent de trobar un acord entre els Germans Musulmans i el govern impulsat per la junta militar per acabar amb la crisi política desfermada arran del cop d'estat del 3 de juliol.

Els enviats dels Estats Units, la Unió Europea i altres països han estat treballant intensivament per aconseguir el diàleg entre les dues parts des del 27 de juliol, quan la policia egípcia va carregar contra els partidaris de l'islamista Mohammed Mursi, el rais deposat, i va matar més de 80 persones.

Però la via diplomàtica s'havia fet més necessària els últims dies, després que el govern interí ordenés desallotjar els dos campaments de suport a Mursi al Caire, cosa que va augmentar la por a una nova matança. De fet, el primer ministre egipci, Hazem al-Beblaui, va dir ahir a la televisió estatal que la decisió d'acabar amb les manifestacions era "irreversible", cosa que augurava que les càrregues contra les acampades islamistes serien en qüestió d'hores.

En un comunicat difós després de la visita del senador republicà John McCain, el president egipci, Adli Mansur, va agrair els esforços diplomàtics per sortir d'aquesta crisi política i, espolsant-se les culpes, va atribuir als Germans Musulmans "tota la responsabilitat del fracàs negociador", com també tota la culpa pel que pugui passar a partir d'ara.

No va quedar clar, però, si el comunicat feia referència a la fi dels esforços per a una reconciliació nacional, a la frustració amb les delegacions estrangeres, o si simplement es tractava d'una estratègia de pressió. Els emissaris occidentals han urgit la cúpula militar a alliberar els alts càrrecs islamistes empresonats, inclòs Mursi, que està detingut sense càrrecs des del cop d'estat. Els líders dels Germans Musulmans, al seu torn, també han denunciat estar sota pressió per acceptar el lideratge dels militars i col·laborar amb el govern, amb un ull posat en les pròximes eleccions.

La Unió Europea va dir ahir, de fet, que continuarà pressionant perquè continuï "l'opció del diàleg inclusiu", però no ha donat detalls de com ho farà.

L'amenaça dels Estats Units

El comunicat de la presidència egípcia arribava ahir, l'endemà que McCain i la senadora republicana de Carolina del Sud, Lindsey Graham, visitessin el Caire i advertissin al govern interí que, si no alliberaven els líders islamistes, els EUA retirarien les ajudes a Egipte. "Tenim l'esperança que la transició prendrà de nou el camí de la democràcia: és l'única via a la qual podem donar suport", va dir Graham.

I és que els republicans pressionen el Congrés nord-americà per congelar els 1.500 milions de dòlars en concepte d'ajudes que s'envien cada any a Egipte. Els dos senadors han dit públicament que Washington hauria de demanar la destitució de Mursi, però alhora consideren que la junta militar ha perpetrat un cop d'estat al país -un terme que la Casa Blanca evita utilitzar.

"Compartim les aspiracions democràtiques i les crítiques al govern Mursi que han portat milions d'egipcis al carrer", va dir McCain. Però "les circumstàncies en què es va retirar el president del govern van ser les d'un cop, i hem dit que no podem esperar d'Egipte o de cap altre país fer cas de les seves lleis si no fan cas de les nostres".

El nou govern va ignorar-los. I la portada digital del principal diari d'Egipte, Al Ahram , escrivia que el portaveu de la presidència havia acusat McCain de "falsificar els fets". "Aquests comunicats estúpids són inacceptables", afegia.

Tant els soldats com la policia han matat més de 140 partidaris de Mursi i n'han ferit centenars en dos tirotejos massius al Caire. En canvi, els partidaris de Mursi han seguit -majoritàriament- la via de la no violència, però els mitjans egipcis continuen denunciant que els comunicats dels Germans Musulmans es caracteritzen per incitar a la violència.

stats