Misc 03/08/2013

L'espionatge de les trucades, cada cop a més gran escala

Ara
2 min
Un televisor en un establiment de Moscou que informa sobre el destí de Snowden.

Barcelona.Tot i que l'exinformàtic Edward Snowden es va comprometre a no fer més filtracions, diversos diaris internacionals continuen despullant aquests últims dies l'abast de l'espionatge de les agències nord-americana (NSA) i britànica (GCHQ) sobre el tràfic telefònic i cibernètic mundial.

Ahir el diari alemany Süddeutsche Zeitung va revelar el nom de les set companyies que van donar accés -de sotamà- als seus cables submarins gràcies als quals es podien punxar les trucades telefòniques, els correus electrònics i les entrades a Facebook dels seus clients. Es tracta de les dues grans companyies telefòniques britàniques, British Telecom i Vodafone, així com la nord-americana Verizon i quatre empreses més de mida inferior. Aquestes empreses, conegudes amb noms en clau, van donar, segons aquesta informació, accés secret i il·limitat a l'agència britànica GCHQ, que així podia obtenir dades de la xarxa de cables submarins de fibra òptica que transporten la major part del trànsit de trucades i internet del món.

Si bé aquestes dades eren processades, i emmagatzemades, pel servei britànic, una informació del diari The Guardian va deixar clar ahir que la relació entre aquesta agència i la seva homòloga nord-americana era més que fluida. El diari britànic va assegurar que la NSA va pagar 115 milions d'euros en els últims tres anys a la GCHQ per accedir a les seves bases de dades. I que aquests diners servien per "influenciar" en les operacions de l'agència britànica.

Prioritat clara

Segons els documents obtinguts per The Guardian , la GCHQ -on treballen més de 6.000 persones- va centrar tots els esforços els últims anys a obtenir dades de "qualsevol telèfon, on fos i quan fos". Així es va aconseguir augmentar en cinc anys el 7.000% el nombre de dades -de trucades i internet- a l'abast de l'espionatge i el 3.000% el nombre de dades processades.

stats