CRISI POLÍTICA A MÈXIC
Misc 11/06/2013

L'escandalosa vida dels 'reietons' mexicans

Els fills de la classe dirigent del PRI emulen els escàndols de corrupció i abús de poder dels seus pares

Francesc Richart
3 min

Ciutat de MèxicLa detenció al febrer de l'antiga líder del Sindicat de Mestres, Elba Esther Gordillo, que posseïa 18 propietats, vivia a Califòrnia i viatjava en jet privat, es va interpretar com un toc d'atenció del nou govern priista a la classe política: qui ostenti anirà a la garjola. La Maestra era la reina de l'opulència i un símbol de la degeneració institucional, però aquests mesos les portades de la premsa mexicana s'han nodrit de diversos casos de corrupció amb un denominador comú. Tots esquitxaven fills de polítics, amb vides de luxe i impunitat judicial.

L'abús de poder s'ha convertit en una practica habitual dels mirreyes , tal com es coneixen els fills i filles de les classes altes mexicanes. Una casta de joves adinerats, vanitosos, amb gustos cars i maneres despectives. Habituals de les festes, s'anomenen els uns als altres " mi rey ".

Consentits del pare

L'últim cas que ha escandalitzat l'opinió pública ha estat el de Fabiancito Granier, fill de l'exgovernador de Tabasco. Durant el mandat del seu pare -que ha deixat un deute de 600 milions d'euros a l'estat-, el júnior dels Granier adquiria immobles a Miami i Cancún, i la premsa local es feia ressò de les fastuoses festes que celebrava al iot de la família. Només dos dies després de fer-se públic el patrimoni dels Granier, es destapava un altre escàndol d'influències polítiques. Un alt càrrec de la justícia mexicana, el procurador general, Jesús Murillo Karam, va evitar que el seu nét, que havia agredit la seva exparella, fos processat. Com si es tractés d'una església, el nét dels Murillo va entregar-se en una comissaria on va confessar l'agressió i va aconseguir la consegüent absolució.

Un altre exemple de l'arrogància desmesurada dels mirreyes va arribar a ser trending topic a Twitter fa només un parell de mesos. La filla del màxim responsable del departament federal de Consum va manar al seu pare que tanqués un restaurant de Ciutat de Mèxic perquè no tenien una taula lliure per a ella. Sense contemplacions, el que havia estat exministre de Justícia amb el govern de Carlos Salinas va clausurar el local davant l'estupefacció dels propietaris. Només de saber-se la notícia, el president Enrique Peña Nieto va ordenar la fulminant destitució de l'alt càrrec.

#Ladysenadora

Els excessos dels fills acomodats són un reflex de l'estil de vida dels pares. Només la setmana passada, la senadora del Partit de la Revolució Democràtica Luz María Beristain era gravada amb telèfon mòbil mentre escridassava una treballadora d'un aeroport perquè havia perdut el seu vol. "Sóc la teva representat a la tribuna més alta del país! Sóc la persona que aconsegueix recursos perquè estiguem bé! Per 9 minuts, no m'ho puc creure" deia la Lady Senadora, com ja l'han anomenat els seus compatriotes a les xarxes socials.

Els polítics mexicans no aparenten austeritat, al contrari: els seus excessos i escàndols són la norma general. El Congrés mexicà és el cinquè més car del món, per darrere del Japó i per davant de països com Alemanya i França. La desafecció entre el poble mexicà i els seus polítics és cada cop més profunda, i fins i tot el president Peña Nieto va haver de disculpar-se l'any passat quan la seva filla adolescent va titllar de "prole" i "pendejos" els que van criticar el seu pare perquè en una roda de premsa a la Feria de Guadalajara no va saber dir ni el títol de tres llibres.

stats