Successió reial
Misc 25/06/2013

L'emir de Qatar abdica en el seu fill, el príncep Tamim

Ara
1 min

BarcelonaL'emir de Qatar, el xeic Hamad bin Khalifa al-Thani, va anunciar ahir als membres de la família reial que vol abdicar i traspassar el poder al seu hereu, el príncep xeic Tamim bin Hamad al-Thani. L'emir, que governa el país amb la renda per càpita més alta del món gràcies a les reserves de gas natural, va fer l'anunci davant de la família i els membres més destacats de la cort. Avui ha de fer un discurs a la cadena nacional Al-Jazira i ha declarat festiva la jornada a l'emirat del Golf.

L'ascens al poder del príncep Tamim, de 33 anys, contrasta amb la resta de monarquies del Golf, amb unes poblacions molt joves governades per monarques d'entre setanta i noranta anys. El relleu no ha estat una sorpresa a l'emirat, perquè el príncep fa anys que protagonitza aparicions públiques i participa en trobades d'alt nivell al costat del seu pare. L'analista polític Mohammed al-Misfer va dir a la cadena qatariana que no espera canvis importants en la política interior ni exterior del país, i va afegir que el príncep fa temps que està involucrat de ple en la presa de decisions sota la direcció del seu pare.

El relleu en el poder pot començar amb la marxa del primer ministre i cap de la diplomàcia qatariana, el xeic Hamad bin Jassim al-Thani, de 53 anys, que ocupa el càrrec des del 2007. El més probable és que mantingui el càrrec com a vicepresident de la Qatar Invesment Authority, l'organisme que controla les milionàries inversions de Qatar arreu del món. En l'àmbit internacional, les primeres prioritats polítiques seran els conflictes de Síria i l'Afganistan.

stats