Les claus
Misc 12/08/2013

L'economia i la violència, principals preocupacions dels electors

1 min

Inflació

Les xifres oficials la situen en el 10% durant el 2012, tot i que al carrer els argentins la senten en el 24%. De fet, els salaris s'han apujat aquest percentatge, cosa que demostra el veritable augment dels preus. El govern argentí nega aquesta realitat i culpa els empresaris de l'alça de preus per voler fer negoci. És la principal preocupació i maldecap per als argentins.

Dòlars i mercat negre

Durant la dècada dels 90, el peso va estar lligat al dòlar nord-americà. D'aquí que la cultura financera i la manera de fer negocis a l'Argentina sigui en aquesta divisa. El govern n'ha prohibit l'ús financerament per potenciar el peso. És quasi impossible aconseguir dòlars de manera oficial i legal, un fet que ha disparat la seva cotització al mercat negre.

Inseguretat

És la gran assignatura pendent del kirchnerisme. Des de la crisi del corralito el 2001, la quantitat de delictes com ara robatoris i assassinats s'ha disparat. La violència és present en tots els àmbits de la societat, inclòs el futbol, amb les màfies dels aficionats ultres. La sensació d'inseguretat és enorme entre els argentins, tot i que el govern ho minimitzi.

Reelecció presidencial

Tot i que existeix una limitació a dos mandats consecutius presidencials, el fantasma de la modificació de la Constitució és permanent. Si l'oficialisme obté una sobrada majoria absoluta al Congrés, molts estan convençuts a l'Argentina que el kirchnerisme buscarà treure la limitació per aconseguir presentar de nou Cristina Fernández a les presidencials del 2015.

stats