DEBAT A L'AMÈRICA LLATINA
Misc 02/08/2013

L'Uruguai, pioner en la legalització de la marihuana

Mujica aposta per una nova estratègia antidroga de control estatal

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'Uruguai, pioner en la legalització de la marihuana

Barcelona."Que ningú pensi que amb aquesta llei serà un viva la Pepa ", advertia ahir el president de l'Uruguai, José Mujica. L'exguerriller defensava així la llei que acabava d'aprovar la Cambra de Representants per legalitzar la marihuana, una mesura polèmica que té previst convertir el país en el primer de l'Amèrica Llatina on l'estat regularà tot el procés del cànnabis: la producció, la distribució i l'accés a la substància. "S'intenta acabar amb la clandestinitat. Identificar i tenir un mercat a la llum del dia", va matisar el president, de 78 anys.

Perquè la llei entri en vigor només queda ara l'aval del Senat, on la formació de Mujica també té majoria àmplia. L'òrgan de l'ONU encarregat de vetllar pel compliment dels tractats internacionals ja va mostrar ahir "preocupació" per la mesura. Mujica continua defensant la primera premissa de la llei: "Combatre el narcotràfic". La resta d'estats de l'Amèrica Llatina observen amb atenció si l'experiment dóna fruits.

Qui podrà produir i comercialitzar cànnabis?

Quan la llei entri en vigor -es preveu que d'aquí pocs dies- als uruguaians se'ls permetrà cultivar fins a sis plantes per llar, mentre que les cooperatives, al seu torn, podran cultivar fins a 99 plantes. Les empreses privades, en canvi, podran fer créixer marihuana, però només podran vendre-la al govern, que la comercialitzarà en farmàcies, on els uruguaians hauran de registrar-se per comprar-ne fins a 40 grams al mes.

¿Montevideo es convertirà en un Amsterdam llatí?

Per evitar el pelegrinatge d'estrangers fins a l'Uruguai per fumar marihuana, la llei restringirà la compra només als ciutadans del país. El més curiós de la mesura, però, és que un ampli sector de la població hi està totalment en contra, segons les enquestes d'opinió. "Som un país de vells on costa entendre els joves", argumentava Mujica, que des que va arribar a la presidència el 2010 ha convertit l'Uruguai en el petit laboratori de l'Amèrica Llatina -només té 3,3 milions d'habitants- pel que fa les llibertats civils. De fet, a l'abril es va aprovar el matrimoni homosexual i l'octubre del 2012 Mujica va promulgar la llei que despenalitza l'avortament.

Ara, però, vol continuar amb la regulació estatal d'alguns temes, com el consum d'alcohol. Ahir, just després de l'aval a la legalització de cànnabis, l'executiu va presentar un projecte de llei en què es limita a les 22 hores -dues hores abans del que estava establert fins ara- la venda de begudes alcohòliques i es prohibeixen les happy hours .

¿Amb la legalització es combat el narcotràfic?

Aquest és el principal argument de l'executiu de Mujica, que considera la despenalització la millor estratègia antidroga. No opina el mateix la Casa Blanca, que abandera, de la mà del govern mexicà de Peña Nieto, la lluita armada contra el narcotràfic. En els últims anys s'han erigit diverses veus a l'Amèrica Llatina que creuen que s'acabaria amb el poder de molts grups criminals si es considerés la producció, el consum i la venda de marihuana un problema de salut pública. De fet, la mesura no dista gaire de la de l'estat nord-americà de Colorado, que des del 28 de maig permet el cultiu d'un màxim de sis plantes per llar i la compra de fins a 28 grams en establiments autoritzats.

Què n'opinen la resta de països llatinoamericans?

Molts estats veuen amb recel la llei estrella de Mujica, però alhora tenen un ull posat en una alternativa agosarada. De fet, el secretari general de l'Organització d'Estats Americans, José Miguel Insulza, considera que és una idea que "val la pena assajar". D'altres estats com Guatemala i l'Equador també estudien iniciatives semblants. Rafael Correa va despenalitzar el consum de marihuana el mes passat i ha reconegut públicament que les actuals polítiques prohibicionistes han estat "un error". De moment, però, no ha presentat cap esborrany per legalitzar-ne el consum.

stats