Publicitat
Publicitat

L’OTAN trenca relacions “civils i militars” amb Moscou

En un escenari amb cert regust a Guerra Freda, els ministres d’Exteriors de l’Aliança Atlàntica van decidir ahir suspendre tota cooperació amb Moscou, com a reprimenda per l’annexió de Crimea al territori rus. “Amb les seves accions, Rússia ha minat els principis en què es basa la nostra cooperació i ha violat els seus propis compromisos internacionals. No podem seguir com si no passés res”, va alertar el secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen.

Per això, l’OTAN tallarà la cooperació pràctica tant civil com militar amb Rússia, tot i que alguns programes sí que continuaran. “Crec que mantindrem els projectes de cooperació lligats al narcotràfic i els que es desenvolupen a l’Afganistan, perquè són projectes en què tenim un fort interès comú”, va puntualitzar Rasmussen. I tot i que, d’una banda, l’Aliança vol castigar Rússia, de l’altra, deixa oberta la porta del diàleg polític per intentar resoldre la crisi a Ucraïna a través de la via diplomàtica.

Desplegament a Polònia i bàltics

Com a part de la resposta aliada a l’amenaça russa, els Vint-i-vuit també van coincidir que calia reforçar “urgentment” la defensa col·lectiva amb mesures addicionals, incloent-hi el desplegament militar als països de l’Est de l’Aliança -com Polònia, Romania i els bàltics-, els que són físicament més propers a Rússia i, així, veuen el perill més a prop.

L’OTAN, a més, intensificarà la cooperació militar amb Kíev amb l’objectiu de millorar la dèbil capacitat de defensa de les forces armades ucraïneses i transformar-les en una “organització moderna i efectiva, que proporcioni una defensa creïble”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF