Publicitat
Publicitat

L’OTAN es desplega “per terra, mar i aire”

El secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va anunciar ahir el reforçament “immediat” de la defensa col·lectiva dels membres de l’Aliança Atlàntica amb el desplegament de recursos per “terra, mar i aire” als països de l’est d’Europa, davant la nova escalada de tensió a Ucraïna. “Hi haurà més avions a l’aire, més embarcacions per aigua i més disposició per terra”, va dir Rasmussen en una compareixença informativa després d’una reunió del Consell Atlàntic en què també va deixar clar que “una solució política és l’única sortida” a aquesta crisi.

A la reunió de l’OTAN els 28 països aliats van acordar un conjunt de mesures per mostrar la “solidaritat” entre ells i enfortir la defensa col·lectiva sobre la base de les recomanacions elaborades pel comandant suprem de l’Aliança a Europa, el general nord-americà Philip Breedlove.

Rasmussen va explicar que aquestes mesures militars inclouran més sortides de les patrulles aèries aliades sobre els països bàltics i el desplegament d’embarcacions al mar Bàltic i a l’est del Mediterrani, així com en altres indrets si és necessari. També va assenyalar que personal militar dels països aliats “serà desplegat per reforçar” la seva “disposició, entrenament i exercicis” i que els plans de defensa de l’Aliança seran “revisats i reforçats”.

Amenaça a la seguretat

“L’OTAN protegirà cada aliat i el defensarà de qualsevol amenaça a la nostra seguretat fonamental”, va assegurar el secretari general d’aquesta organització, dins de la qual els països fronterers amb Rússia han expressat la seva preocupació per l’actitud desafiant de Moscou, que es va annexionar Crimea i continua amenaçant la integritat d’Ucraïna.

Rasmussen va insistir que, tot i que els passos militars que s’han acordat són “necessaris per garantir una defensa col·lectiva i una dissuasió eficaç”, l’OTAN espera que la reunió d’aquest dijous a Ginebra -que aplegarà els caps de la diplomàcia de Rússia, Ucraïna, els EUA i la UE-“aplani el camí per a una solució pacífica i política a la crisi”. “Demanem a Rússia que sigui part de la solució. Que deixi de desestabilitzar Ucraïna, retiri les seves tropes de les fronteres i declari que no dóna suport a les accions violentes de milícies separatistes pro-russes ben armades”, va concloure.

Els ministre d’Afers Estrangers de l’OTAN va decidir a principis de mes desenvolupar “amb urgència” més mesures per reforçar la defensa col·lectiva davant l’actitud russa i el desplegament de tropes seves a la frontera amb Ucraïna.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF