Misc 30/06/2013

L'Agència Nacional dels Estats Units ha espiat 500 milions de comunicacions a Alemanya

El setmanari alemany 'Der Spiegel' ha tingut accés a documents de l'excol·laborador de l'espionatge nord-americà Edward Snowden. La NSA considera la Unió Europea un "objectiu" per als seus atacs informàtics

Efe
2 min

BerlínL'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units no només va espiar la Unió Europea (UE), sinó que emmagatzema mensualment uns 500 milions de comunicacions telefòniques o per internet a Alemanya, segons afirma 'Der Spiegel'. El setmanari es remet a documents de l'excol·laborador de l'espionatge nord-americà Edward Snowden, que va informar d'operacions sistemàtiques d'espionatge de dades recollides a Alemanya, de correus electrònics, missatges de telèfon mòbil o converses a internet i que s'emmagatzemen a la central de l'organització, a Fort Meade.

Segons l'estadística a la qual afirma haver tingut accés 'Der Spiegel', en un dia "corrent" la NSA controla uns 20 milions de converses telefòniques i 13 milions de comunicacions a internet. El càlcul pot oscil·lar entre els 13 milions de controls −el dia de Nadal del 2012− i els 60 milions −del 7 de gener del 2013−. Aquest darrer dia és, pel que sembla, un dels de més activitat en aquesta direcció.

El setmanari alemany afirma, així mateix, que aquest control de comunicacions és més intens en el cas d'Alemanya que en altres socis europeus, com ara França, amb uns dos milions de casos diaris. El punt més intensament controlat per la NSA és Frankfurt, capital banquera i financera de la UE.

Aquest mateix setmanari va avançar dissabte que la NSA havia espiat també les representacions de la UE i l'ONU als EUA, tant a través de micròfons instal·lats en aquests edificis com de la seva xarxa informàtica interna. Amb aquest sistema, els serveis secrets dels Estats Units van accedir tant a continguts de converses confidencials com a correus electrònics i arxius dels ordinadors de la UE.

En els documents de la NSA es qualifica la UE d'"objectiu" per als seus atacs informàtics. 'Der Spiegel' relata també que, des de fa cinc anys, els experts de seguretat de la UE han registrat nombrosos intents d'atac informàtic a la seu del Justus-Lipsius de Brussel·les, on tots els ministres comunitaris i l'alt funcionariat de la Unió Europea tenen oficina i connexions a internet.

Les informacions del setmanari alemany han desencadenat una onada d'indignació entre polítics alemanys i comunitaris, com ara del president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, que ha exigit als EUA explicacions sobre l'assumpte.

stats