TENSIÓ PREBÈL·LICA
Misc 17/04/2014

Kíev rebaixa el to davant la resistència a l’est del país

Grups de civils s’encaren als militars i aturen l’ofensiva de l’exèrcit ucraïnès a l’est

Ana Lázaro
3 min

KíevUna columna de sis blindats enarborant la bandera russa va penetrar ahir fins al centre de la ciutat de Sloviansk, un dels bastions pro-russos. Eren tancs de l’exèrcit ucraïnès, però els ocupants eren activistes pro-russos que havien requisat els vehicles amb l’ajuda de la població local. Es van instal·lar davant de l’ajuntament, un dels edificis ocupats pels rebels, on la població els va acollir amb aplaudiments enmig de l’eufòria. “No tenim por d’ells, els que ens fan por són els radicals de Maidan”, deia una dona.

El ministre de Defensa ucraïnès, Mikhaïl Koval, va reconèixer que els separatistes havien segrestat els vehicles “ajudats per agents russos” i que el material militar estava “sota el control d’uniformats que no tenen res a veure amb les forces armades russes”. Unes hores abans va córrer el rumor que es podia tractar de soldats ucraïnesos que havien canviat de bàndol.

En un altre episodi de suport a les forces rebels, un grup de ciutats van aconseguir aturar una altra columna de catorze blindats que avançaven en direcció a la ciutat de Kramatorsk. Els soldats, que no van voler carregar contra ciutadans desarmats, van quedar bloquejats a 30 quilòmetres del seu destí, sense saber molt bé què havien de fer, esperant ordres dels seus superiors. Finalment, van arribar un grup d’activistes pro-russos que els van obligar a entregar les armes.

La primera evidència que l’operació antiterrorista no tenia el suport de la població es va viure dimarts, immediatament després que les autoritats ucraïneses recuperessin l’aeroport de Kramatorsk. La seva victòria es va veure ràpidament enfosquida per la reacció dels ciutadans, que van rodejar la base i van erigir barricades per bloquejar els accessos. Quan el cap de l’operació, Vasil Krútov, va sortir per provar d’explicar el perquè i el com de la intervenció, es va veure ràpidament desbordat per l’actitud agressiva dels manifestants, que el van empènyer a marxar i a “treure les mans de Donetsk”.

El repte de l’autoritat

Per a l’analista polític Oleksii Melnik, del think tank ucraïnès Ramzutok Center, els pròxims dies es viuran situacions semblants. “A un soldat li és molt difícil seguir sent lleial a un govern que no és capaç de mostrar autoritat -explica-. En aquests moments, el rendiment de la cúpula militar és molt pobre i els comandants que estan sobre el terreny no saben què fer”. A la debilitat del govern provisional s’hi suma un problema heretat del passat: per falta de recursos econòmics, es destina els soldats a les seves regions d’origen, i això fa que el seu estat d’ànim “sigui molt proper al de la població”, matisa aquest analista.

Mentrestant, els rebels continuen mostrant la seva determinació. Un grup de vint homes armats van ocupar ahir l’Ajuntament de la ciutat de Donetsk. No van trobar resistència i els funcionaris van poder enllestir la seva feina abans de marxar amb el seu material informàtic. Els activistes pro-russos ja havien pres la seu del govern regional de la mateixa localitat i en total controlen edificis públics en deu ciutats de l’est d’Ucraïna. Segons l’Agència Interfax, estarien planificant un referèndum d’àmbit regional per a l’11 de maig amb tres opcions: ser un estat independent, continuar sent part de l’estat ucraïnès o integrar la Federació Russa.

Cita clau a Ginebra

A tot això, el govern de Kíev es preparava dimecres per a la reunió que dijous se celebra a Ginebra per trobar una solució a la crisi ucraïnesa. El primer ministre, Arseni Iatseniuk, ja va avançar ahir una de les demandes: Rússia “ha de retirar els grups de sabotatge i condemnar els terroristes, si estan interessats a estabilitzar la situació”. En la reunió hi participaran representants dels Estats Units, la Unió Europea, Rússia i Ucraïna. I el primer ministre Iatseniuk va dir també que la situació actual podria tenir implicacions a tot Europa: “Esclar que els nostres veïns russos volen construir un nou Mur de Berlín i volen tornar a la Guerra Freda”. I l’OTAN va acabar d’afegir tensió amb l’anunci d’un desplegament especial.

stats