Publicitat
Publicitat

Kíev impulsa una treva de Pasqua amb els pro-russos de l’est

Les noves autoritats de Kíev van suspendre ahir la seva ofensiva contra els activistes pro-russos que han ocupat els edificis de les principals ciutats de l’est del país. La treva de la Pasqua ortodoxa, que enguany coincideix amb la catòlica, ha obert un parèntesi en el que el govern provisional qualifica d’“operació antiterrorista” després que els activistes desafiessin l’acord que dijous van firmar a Ginebra els Estats Units, la Unió Europea, Rússia i Ucraïna, i que preveia el desarmament de tots els grups i l’abandonament de les seus de les institucions.

L’ex primera ministra i candidata a la presidència, Iúlia Timoixenko, es va reunir ahir a Donetsk amb representants pro-russos, va assegurar que s’havia obert una “via de diàleg” i va anunciar que després de les festes s’obrirà una “gran taula rodona per escoltar i, d’una vegada per totes, treballar per la gent”.

Els representants de l’autoproclamada República Popular de Donbass, que ocupen l’administració de Donetsk, feu dels pro-russos, es neguen a desallotjar els edificis fins que les noves autoritats (que consideren il·legítimes) no es retirin de les seus del govern i de la presidència a la capital. Tampoc accepten lliurar les armes fins que es desarmin els activistes de la plaça Maidan, que van vèncer el pols contra l’expresident pro-rus Víktor Ianukóvitx. A més, mantenen la data de l’11 de maig per celebrar el referèndum d’annexió de la regió a Rússia, seguint les passes de Crimea.

Observadors internacionals

Segons el govern de Kíev, l’Organització per la Seguretat i la Cooperació d’Europa (OSCE) ha obert una negociació amb els partidaris de Moscou, que ocupen les seus oficials en una desena de ciutats. El govern provisional, que es mantindrà fins a les eleccions del 25 de maig, assegura que està disposat a obrir una reforma constitucional per donar més autonomia a les províncies de l’est i reconèixer els drets de la població russòfona, majoritària en aquesta zona.