Publicitat
Publicitat

Rússia

Khodorkovski arriba a Berlín, hores després de ser alliberat

L'exoligarca ha rebut l'amnistia del president Vladímir Putin

Mikhail Khodorkovski, que va arribar a ser l'home més ric de Rússia, ha sortit de la presó aquest divendres després que el president rus, Vladímir Putin, li ha concedit una amnistia que acaba amb la dècada que ha passat en una presó de Sibèria condemnat per diversos delictes econòmics.

El seu advocat i un oficial de la presó han confirmat que Khodorkovski ja ha abandonat el centre penitenciari, l'endemà que Putin sorprengués en anunciar que deixaria lliure el seu principal enemic polític. Una font governamental ha dit a Reuters que aquest gest podria allunyar les crítiques al Kremlin ara que Rússia es prepara per acollir els Jocs d'Hivern el febrer. Segons la seva família i el govern d'Alemanya, Khodorkovski ha arribat en avió a Berlín aquest migdia.

En un comunicat, ha confirmat que va demanar un indult presidencial per raons familiars. La seva mare té càncer. De totes maneres, Khodorkovski apunta que amb l'indult no assumeix la culpa. Dóna les gràcies a l'ex ministre d'exteriors alemany Hans-Dietrich Genscher per "implicar-se personalment" en el "destí" de Khodorkovski. Genscher va ser el titular d'exteriors de la República Federal Alemanya entre el 1974 i el 1992. La primera fotografia de Khodorkovski lliure és precisament amb Genscher, a Berlín. La cancellera Angela Merkel ha confirmat el paper "actiu" d'Alemanya en el procés d'alliberament de Khodorkovski.

No se sap què farà ara Khodorkovski. Periodistes que hi han parlat apunten que podria anar als Estats Units per estar amb la seva família, mentre que d'altres asseguren que té intenció de seguir la política russa des del país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF