Perfil
Misc 21/12/2013

Khodorkovski, lliure i a Berlín

L'exoligarca abandona Rússia després de l'amnistia de Putin i obre interrogants sobre el seu futur

Carme Riera Sanfeliu
4 min
Khodorkovski, lliure i a Berlín Mikhaïl Khodorkovski El magnat que va enfrontar-se a Putin

BarcelonaNo feia ni 24 hores des que, dijous, el president Vladímir Putin havia sorprès a tothom anunciant que amnistiaria el seu arxienemic polític, Mikhaïl Khodorkovski, quan el pres més cèlebre de Rússia va sortir de la presó, ahir al matí.

Putin havia signat el perdó presidencial i Khodorkovski va poder abandonar, després d'una dècada de presó en presó, la colònia penal número 7 de Segezha, endinsada en un bosc siberià, prop de la frontera amb Finlàndia. Immediatament després va agafar un avió cap a Berlín. A l'aeroport Schoenefeld de la capital alemanya va protagonitzar la seva primera fotografia en llibertat al costat de l'exministre d'Exteriors de la República Federal Alemanya Hans-Dietrich Genscher.

En un comunicat públic, Khodorkovski agraïa "la participació personal" d'aquest diplomàtic alemany en el seu "destí". L'exoligarca aclaria en el text un dels principals dubtes que va despertar dijous la notícia bomba. Khodorkovski reconeixia que havia demanat el perdó presidencial per raons familiars, però subratllava que en cap moment ha admès la seva culpabilitat.

Cap pista sobre el futur

El comunicat no responia, però, a una altra de les grans preguntes que envolten la seva història. Khodorkovski no va dir res sobre els seus plans de futur. "Ara mateix estic molt ansiós per abraçar els meus éssers estimats i per celebrar aquestes festes amb la meva família", deia. La seva dona i els seus quatre fills viuen als Estats Units, i des d'allà el seu fill gran, Pavel, va agrair via Twitter "tot el suport que la família ha rebut durant aquests anys". En declaracions a la CNN, Pavel deia que no tenia constància de si el Kremlin havia posat condicions a l'alliberament del seu pare i explicava que tampoc sabia si es plantejava demanar asil polític a Berlín. La mare de Khodorkovski, Marina, que té 79 anys i pateix càncer, va dir ahir a l'agència Reuters que només esperava abraçar el seu fill. "Encara no sé ni tan sols què li diré", explicava per telèfon. Marina Khodorkovskaia és aparentment la raó principal per la qual el seu fill ha acceptat demanar un indult presidencial després de deu anys negant-s'hi.

Segons informava ahir el diari rus Kommersant, font fiable en aquest afer, Khodorkovski hauria rebut fa uns mesos la visita d'agents de l'FSB (antic KGB) a la presó. Aquests agents li haurien explicat que la seva mare tornava a tenir càncer i que, si no demanava clemència, la fiscalia tornaria a presentar càrrecs en contra d'ell. Hauria estat la segona vegada que la justícia russa obre un nou cas contra Khodorkovski pocs mesos abans de complir tota la condemna. Si no hagués sortit ahir, ho hauria fet l'agost que ve.

Els analistes coincidien a dir que el cas Khodorkovski cremava a les mans de Putin quan falten només set setmanes per als Jocs d'Hivern, que acull la ciutat russa de Sotxi. Són els més cars de la història i, segons fonts del Kremlin consultades per Reuters, el president hi ha lligat la seva reputació internacional. Més que una cita olímpica, diuen, Putin hi veu una campanya de relacions públiques. I la cosa no anava bé. Els presidents dels Estats Units, França i Alemanya van anunciar que no hi aniran, crítics amb la repressió del Kremlin contra els drets humans i sobretot amb la polèmica llei que prohibeix la "propaganda" homosexual.

El govern no ha canviat ni un centímetre la seva posició davant els drets de gais i lesbianes, però Putin tanca aquesta setmana havent indultat el pres rus més conegut a escala internacional i signant una llei d'amnistia que permetrà deixar lliures les Pussy Riot i una trentena d'activistes de Greenpeace.

Mikhaïl Khodorkovski El magnat que va enfrontar-se a Putin

Khodorkovski va posar els primers fonaments del seu imperi quan no tenia ni 18 anys. Sota l'ala del Komsomol (les joventuts del Partit Comunista) va muntar un negoci per importar ordinadors. Quatre anys més tard un encara joveníssim Khodorkovski va fundar Menatep, un dels primers bancs privats de la Rússia postsoviètica. La seva riquesa va disparar-se als caòtics anys noranta, quan ell i altres oligarques van enriquir-se privatitzant a preu de saldo les empreses restants de l'URSS. Dalt de la petroliera Iukos va arribar a ser l'home més ric de Rússia, i despertava odis i passions a parts iguals fins que va decidir contradir la política de Putin. Altres homes com ell s'havien exiliat, però Khodorkovski va finançar partits de l'oposició. Ho va pagar el 2003, quan va ingressar a la presó per frau i evasió fiscal.

El futur de Khodorkovski, preguntes sense resposta

Entrarà en política?

El seu fill deia ahir que el seu pare no té ambicions polítiques. Khodorkovski afirmava fa uns mesos que volia centrar-se en un vessant "intel·lectual". Què vol dir això només ho sap ell. ¿Podria el seu alliberament ser un revulsiu per a una oposició endormiscada? Alguns el comparen amb el de Mandela, però ell deia que "la societat russa no té prou capacitat de protesta perquè un sol alliberament provoqui una allau".

On anirà?

Des d'Alemanya deia ahir que tenia ganes de reunir-se amb la seva família, que viu als Estats Units. Reconeguts russos crítics amb el Kremlin com Garri Kaspàrov viuen allà i fan una oposició distant. L'opció menys plausible, de moment, és un retorn a Rússia.

Denunciarà el Kremlin?

Khodorkovski ha defensat sempre la seva innocència i ha criticat des de la presó que l'aparell de govern es va apoderar de la seva empresa, la petrolera Iukos, quan van empresonar-lo. Iniciar un procediment legal des de Rússia, però, tornaria a situar-lo en el punt de mira del Kremlin.

stats