Misc 25/06/2013

Putin assegura ara que Snowden es troba en zona de trànsit aeri a l'aeroport de Moscou

El president rus diu que les acusacions sobre l'ajut a l'extècnic de la CIA per part dels Estats Units "no tenen sentit"

Agències
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } El president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit que Edward Snowden, a qui Washington acusa de filtrar informació sobre el programa de vigilància secret de les comunicacions als Estats Units, encara es troba a la zona de trànsit aeri de l'aeroport Sheremetyevo de Moscou. Putin ha assegurat que Snowden "és lliure per marxar" i que hauria de trobar un destí "com més aviat millor".

Putin ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa a Finlàndia, on ha expressat el seu desig que el cas Snowden no afecti les relacions amb Washington. Tot i això, Putin ha assegurat que no entregaran Snowden.

Resposta a la demanda de Washington

Les declaracions de Putin arriben després que el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, demanés a Rússia que entregués Snowden. En una roda de premsa a la ciutat de Yeda, a l'Aràbia Saudita, Kerry havia dit que Washington “no desitja l'enfrontament”.

El govern rus, a través del seu ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, havia afirmat aquest matí que l'extècnic de la CIA no havia travessat la frontera russa. Tècnicament, si Snowden no ha sortit de la zona de trànsit de l'aeroport, no ha travessat la frontera.

Washington acusa Moscou d'encobrir Snowden, que segons la premsa hauria va abandonar Hong-Kong diumenge. Lavrov ha recordat que el seu país no té res a veure “ni amb el senyor Snowden, ni amb les seves relacions amb la justícia nord-americana, ni amb els seus desplaçaments al món”.

La Xina també s'indigna arran de les acusacions de la Casa Blanca

Per la seva banda, la Xina també ha considerat “inacceptable” que els Estats Units l'acusin d'ajudar Snowden. Pequín ha dit que les acusacions “no tenen fonaments. La Xina no pot acceptar-les”, ha dit en roda de premsa la portaveu del ministeri d'afers exteriors, Hua Chunying.

La portaveu xinesa ha respost d'aquesta manera a les declaracions de la portaveu presidencial dels Estats Units, Jay Carney, que va assegurar dilluns que Washington no creia que Snowden pogués abandonar Hong-Kong amb avió cap a Moscou per un error formal en la petició d'extradició dels Estats Units.

Com pot afectar el cas en les relacions entre la Xina i Washington

Encara que Pequín ho negui, alguns analistes creuen que la decisió final de permetre que Snowden sortís de Hong-Kong va passar primer pel govern central xinès, que va evitar així haver d'assumir la pressió. L'entrega per part de la Xina hauria suposat claudicar davant dels Estats Units.

El govern de Xi Jinping tampoc volia córrer el risc que les relacions amb l'administració nord-americana es tensionessin més, i segons el professor Sheng Dingli, director d'estudis americans de la Universitat de Fundai, a Xangai, per això l'"única solució" ha estat que Snowden abandonés la província autònoma.

Tot i les tensions entre la Xina i els Estats Units en les darreres hores sobre Snowden, els experts no consideren que el casi pugui condicionar les relacions entre els dos països, després de la darrera trobada entre Barack Obama i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a principis d'aquest mes.

stats