Publicitat
Publicitat

Fi de la guerra

El president afganès es rebel·la contra Washington per negociar amb els talibans

Karzai suspèn les negociacions de seguretat amb els EUA sobre la presència militar nord-americana al país. El president denuncia "les contradiccions entre les paraules i els actes dels EUA" un dia després que anunciessin l'inici de converses de pau amb els insurgents

El Govern de l'Afganistan ha suspès per sorpresa les negociacions amb els Estats Units per subscriure un acord de seguretat que entraria en vigor un cop les tropes de l'OTAN concloguin el 2014 la seva retirada d'aquest país . L'anunci figura en un comunicat de la presidència afganesa , d'un sol paràgraf i en el qual s'indica que la mesura es deu a " les contradiccions entre els actes i les declaracions dels Estats Units respecte al procés de pau" .

La decisió es produeix menys de 24 hores després que Washington anunciés dimarts una negociació amb els talibans que tindria lloc a Doha i en què participarien els EUA , els insurgents i el govern afganès .

Aparentment, i segons informen mitjans locals i nord-americans, Karzai no hauria acceptat que Washington accepti negociar amb els insurgents a l'oficina que aquests han obert a la capital de Qatar, en la qual oneja una bandera que diu "Emirat Islàmic de l'Afganistan". Més enllà, el president afganès posa com a condició per negociar amb els insurgents que les converses tinguin lloc en territori afganès i siguin dirigides directament per ell.

El moviment talibà sempre havia rebutjat negociar amb el president afganès , Hamid Karzai , a qui no reconeix i qualifica de " titella " dels EUA , i havia reclamat un procés de negociació directa amb Washington .

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF