Misc 15/11/2015

Els atemptats de París centren la trobada del G-20 a Turquia

Els líders mundials reunits a Antalya busquen una estratègia comuna a la crisi de Síria

Cristina Mas
3 min

BarcelonaEncara sota el xoc de l'atemptat múltiple de divendres a la nit a París, els líders de les economies més desenvolupades i emergents s'han reunit a la ciutat turca d'Antalya per la cimera del G-20. El president nord-americà, Barack Obama i el rus Vladímir Putin es veuen, a només 600 kilòmetres de Síria, després que els seus ministres d'exteriors pactessin dissabte a Viena un pla de transició política per a Síria.

"Hi ha d'haver un objectiu comú de coordinar les nostres accions contra Daesh [acrònim àrab de l'Estat Islàmic] i per descomptat és crucial la cooperació entre els Estats Units i Rússia", ha dit en roda de premsa el president del Consell Europeu, Donald Tusk. "Però no només ens cal més cooperació, sinó més bona voluntat, especialment pel que fa a l'acció de Rússia sobre el terreny a Síria: ha de centrar-se més en l'Estat Islàmic i no -perquè no ho podem acceptar- en l'oposició moderada de Síria". El 30 de setembre va començar la campanya de bombardejos russos a Síria amb l'objectiu de reforçar el règim sirià, i la majoria d'objectius atacats per l'aviació de Putin són els rebels que el combaten, no les forces de l'Estat Islàmic.

Tusk també ha insistit en la necessitat de tallar les fonts de finançament dels terroristes: "les xarxes terroristes no poden planificar ni operar sense els diners que mouen a través del sistema financer de molts països; només si cooperem plenament en l'intercanvi d'informació sobre les transaccions sospitoses podrem aturar aquesta amenaça amb eficàcia". La UE ha convocat aquest divendres 20 de novembre una cimera extraordinària de ministres de Justícia i Interior, a petició de França.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, ha respost des de Turquia els arguments de diversos governs de l'Europa de l'Est i ha demanat "no confondre" els terroristes responsables de al cadena d'atacs amb els refugiats "que fugen precisament de la filosofia i la mentalitat" que inspiren aquestes accions. "Ells són criminals i no refugiats", ha dit, en un moment en què han arribat un milió de refugiats de la UE, la majoria fugint de la guerra de Síria.

La delegació saudita: 60 limusines

L'arribada de la delegació saudita Turquia no ha passat desapercebuda: han reservat més de 500 habitacions en l'hotel més luxós de la ciutat, i han mobilitzat 60 limusines blindades i 16 camions per carregar els efectes personals del rei i la seva cort. França estarà representada pel ministre d'Exteriors, Laurent Fabius. A la reunió hi participa també la cancellera alemanya Angela Merkel, enmig de fortes mesures de seguretat en la ciutat balneari del Mediterrani, presa per 12.000 policies i amb la marina turca i nord-americana patrullant la costa. Turquia ha patit diversos atacs atribuïts a l'Estat Islàmic.

El "terrorisme" eclipsa l'agenda

El terrorisme ha eclipsat la resta de temes a l'agenda (regulació financera, canvi climàtic, crisi de refugiats) i és probable que les grans potències avancin en definir una estratègia comuna en la lluita contra l'Estat Islàmic a Síria. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha escalfat motors afirmant que "cal abandonar l'idea que hi ha terroristes bons i dolents". Ankara sempre ha posat en el mateix sac els rebels kurds del Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG) de Síria, que combaten l'Estat Islàmic sobre el terreny, amb la milícia jihadista. Erdogan defensa l'establiment d'una zona de seguretat al nord de Síria, que de fet pretén utilizar en el seu enfrontament contra els kurds per atacar l'autonomia que han autoproclamat.

El problema: què fer amb Al-Assad

El principal escull d'un acord entre Estats Units i Rússia és el destí de Baixar al-Assad. Washington i Moscou coincideixen en la necessitat de preservar el règim sirià i evitar un col·lapse per no afegir inestabilitat a la regió, però discrepen en qui ha de pilotar la transició. Putin, principal aliat internacional d'Al-Assad, vol que es pugui presentar a les eleccions que patrocina el seu pla, mentre que els Estats Units prefereixen un altre líder proper a l'esfera del poder, encara que en el últims mesos no s'han negat a deixar un temps de coll al president sirià, que fa cinc anys que lliura una guerra sense treva contra la població, amb el resultat d'almenys 300.000 morts i cinc milions de refugiats.

stats